Рая Назарян беше избрана за председател на Народното събрание с гласовете на ИТН

Рая Назарян беше избрана за председател на Народното събрание с гласовете на ИТН

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание, след като от ИТН склониха да я подкрепят. Тя събра 131 “за” – тези на ГЕРБ-СДС, ДПС и “Има такъв народ”. “Против” гласуваха 66 депутати от ПП-ДБ, БСП, “Величие” и Калоян Методиев, а 39-имата от “Възраждане” се въздържаха.

Вторият ден от първото пленарно заседание започна с 30-минутно прекъсване по искане на ДПС. Вместо гласуване, депутатите спориха дали да се приемат отново правилата за избор на председател на парламента. Силви Кирилов от ИТН като най-възрастен присъстващ народен представител и днес ръководи пленарното заседание. Той предложи правилата за избор на парламентарен шеф да се гласуват, като се аргументира с проведени рано тази сутрин правни консултации. Хамид Хамид от ДПС възрази, че това не е нужно, тъй като правилата са гласувани още вчера и поиска 30-минутна почивка за уточняване на казуса. 

Така след първото прекъсване трябваше да се премине към номинации за председател на законодателната институция по вече приетите вчера процедурни правила. Александър Ненков от ГЕРБ-СДС обаче поиска един час почивка, за да продължат консултациите и да се стигне до решение, а ръководещият заседанието го прекъсна за още 25 минути.

След двете почивки почивки работата на депутатите продължи с разисквания на кандидатурите, като бяха предложени и нови имена. “Величие” издигнаха Виктория Василева, която при гласуването получи само 13 гласа “за”, “против” бяха 105, колкото бяха и въздържалите се. 

Петър Петров от “Възраждане” получи 53 гласа подкрепа, “против” бяха 112, а 71 се въздържаха.

Интересен момент в днешното гласуване е, че за избора на Назарян има по-нисък праг, след като Николай Марков от “Величие” не се закле като депутат и не може да участва в гласуванията. Той ще може да положи клетва едва след конституирането на парламента. Подкрепа за Назарян вчера дадоха 115 народни избраници, тоест са ѝ нужни още пет гласа, за да бъде избрана. 

Пред NOVA сутринта депутатът от “Величие” Дарин Георгиев каза, че председателят на партията закъснял за първото заседание и клетвата на парламента, тъй като имало среща, на която върху него бил упражнен “много сериозен натиск” да гласува за Рая Назарян. Това по думите на Георгиев е “заплаха с всякакви инструменти върху “Величие”.

Лидерът на

Лидерът на “Величие” Николай Марков

Снимка: БТА

По-късно в кулоарите съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отрече да е оказван натиск върху когото и да било и нарече това предизборна кампания. Той предупреди и че ако не се избере председател, за да се отпуши работата на парламента, “подаряваме България на Путин”. 

Пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък беше категоричен, че няма да оттегли кандидатурата на Рая Назарян. Той предупреди, че без избор на парламентарен шеф не може да започне процедурата по връчване на мандати от страна на президента, а това може да вкара страната в конституционна криза.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Снимка: БТА

На влизане в сградата сред коментарите на представителите на политическите формации в НС нямаше промяна в позициите от вчера. Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, обаче коментира новия момент от снощи – а именно заявката на ИТН, че ще очакват третия мандат, за да предложат експертно правителство. Според Петков това е “пълна екзотика”.  

Станислав Балабанов от ПГ на “Има такъв народ” пък посочи, че решението им да не подкрепят ГЕРБ в първия мандат и евентуален втори мандат на ДПС, бил в отговор на социолозите, които са прогнозирали точно обратното. При евентуален трети мандат, връчен на тях, ще разговарят с всички парламентарни групи, добави Балабанов. 

Какво се случи при първия опит за избор на председател?

За поста вчера бяха издигнати четирима кандидати – Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от “Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от “Величие”, но първият тур не излъчи победител.

На балотажа отидоха първите двама, събрали най-много гласове, а именно Назарян и Петров. При повторното гласуване обаче никой от тях не събра повече от половината гласове в залата. След кратка почивка беше решено процедурата да продължи днес.

Изборът на председател е и тест дали ще бъде излъчено правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че от това дали ще бъде избрана Рая Назарян зависи и дали ще продължат преговорите за кабинет. 

В двата тура на гласуване този тест показа, че кандидатурата на ГЕРБ-СДС събира само подкрепата на своята партия и на ДПС, ИТН и “Възраждане” се въздържаха, а останалите гласуваха “против”. Назарян събра общо 114 гласа “за” от ГЕРБ и ДПС, 69 от ПП-ДБ, БСП и “Величие” бяха “против”, а 53-ма от ИТН и “Възраждане” се въздържаха. При първия вот за нея, преди прегласуването, Назарян беше подкрепена и от един социалист, който бързо се поправи.

Вчера след гласуването Борисов отговори с “не” на въпрос готови ли са ГЕРБ да направят крачка назад за Назарян. 

До късно снощи не беше ясна и позицията на ИТН, които неофициално бяха спрягани като възможен партньор на ГЕРБ-СДС и ДПС, които пък по време на преговорите в началото на седмицата откриха сходства в приоритетите, важни и за страната ни. Слави Трифонов обаче заяви, че партията няма да подкрепи правителство с първия и втория мандат, но са готови да вземат третия и да предложат експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар