РВД се оправда за спирането на противоградните ракети в Пловдивско

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съгласно процедурата за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полетите, заявиха от  Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение” (РВД) във връзка с постъпили въпроси за ситуацията с градушката на 28 август в Пловдивско, която унищожи тонове земеделска продукция. От РВД потвърдиха, че заради кацането на военен самолет батареите не са обстрелвали фаталния облак.

В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци над Пловдив, пише в съобщение на държавното предприятие.

На 28 август е извършен планиран полет на военно транспортен самолет от летище Рамщайн до летище Пловдив, чиято траектория преминава през активираните към момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките.

Решение за спиране на полигоните съгласно процедурата се взема от гражданско-военния център за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна.

В 19.18 ч. е подадено искане за спиране на полигоните към диспечера, за да се осигури безопасното кацане на планирания самолет на летище Пловдив. В 19.35 ч. е получено потвърждение за прекратяване на стрелбата, съответно в 20.00 ч. самолетът е кацнал на летище Пловдив. В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци.

От РВД припомнят, че от 2011 г. съществува оперативна процедура за осигуряване на планирани полети от и до летище Пловдив при работа на полигоните за борба с градушките. Съгласно процедурата при работа на полигоните за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полетите от и до летище Пловдив, припомнят от ДП РВД.

Основната дейност на Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение” и ръководителите на полети е осигуряване на безопасно обслужване на въздушното движение спрямо предварително разписан и утвърден летателен план от съответния оператор. Решение за промяна на полета се взема единствено от командира на самолета, съгласувано с неговия оператор, се казва още в съобщението.

Междувременно от земеделското министерство поясниха по случая, че за периода на забраната на стрелбата градовите клетки в облаците са се развили и е формирана едра градушка с диаметър на зърната над 2 см. Независимо, че обработката (стрелбата от ракетните полигони) е възстановена, развитието на облаците не се е повлияло. Общо са периода от 18:10 до 22:06 ч. в Пловдивска област са обработени 8 градоопасни клетки и изстреляни 224 ракети от полигоните в с. Голям чардак и с. Поповица.

Няма методика в света, която да предотврати вече образувалите се градови зърна, които падат на земята. Затова обработката на облаците започва в начален стадий на развитие, с цел да се създадат условия градовите зърна да не нараснат до големи размери. С наложената забрана за стрелба, облачната клетка следва своя естествен цикъл на развитие, в резултат на което пада интензивна и с големи размери градушка, нанасяща сериозни поражения върху селскостопанската продукция, поясниха експертите от земеделското министрество.

Днес служебният министър на земеделието проф. д-р Христо Бозуков заяви по време на среща с пострадалите от градушката стопани в Пловдивское, че ще бъдат използвани всички механизми за максималното обезщетение на пострадалите земеделски производители, а финансовата помощ трябва да достигне до тях до края на годината. Бозуков обяви още, че ще се работи да се ограничи максимално срокът на забраната за стрелба с противоградни ракети заради прелитащи самолети.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар