Ревизоро: Неоправдан риск е сливането на НАП и Агенция “Митници” – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ревизоро: Неоправдан риск е сливането на НАП и Агенция

стоп кадър/НОВА

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите и Агенция “Митници”.

“Няма значение как ще се казва и какво ще пише на служебната ти карта, проблемът е как ще се промени работата – дали към по-добре, или към по-зле, и дали точно сега да се прави”, заяви бившият директор на Агенция “Митници” Емил Димитров – Ревизоро в студиото на тв Bulgaria On Air.

Той поясни формулата, по която трябва да се правят промени във ведомството.

Реформа в митниците се прави първите шест месеца от взимането на мандата. В тази връзка, ако дойде нов мандат, първите шест месеца са благодатни. Даже тя се прави първите три, и ако видиш, че нещо не ти върви, в останалите три месеца започваш втори етап. На шестия месец ти трябва да си готов. След него поддържаш властта”, разясни бившият директор на Агенция “Митници”. 

Димитров смята, че сливането на НАП и Агенция “Митници” не е правилната стъпка, тъй като двете ведомства са коренно различни.

Механизмът на работа е съвсем различен. Вие знаете, че митниците събират пари и това е важно за държавата, но наркотрафикът събира ли пари – не. Това няма нищо общо с приходната част, но това е унаследено, това е толкова важно за държавата. Кога данъците са се занимавали с наркотрафик? Кога са се занимавали с предварителен контрол? Те са различни”, настоя гостът.

По негови думи агенцията е била в най-добрия си възможен вариант преди 1989 г.

“В митниците, когато аз работех, се върнах назад и се оказа, че по време на комунизма са работили най-добре. Включително скрит транзит, контрабанда… Тогава са работили най-добре като ведомство. И се оказа, че 16 районни митници и две митници е структурата, която е работила най-добре”, каза още Емил Димитров.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар