Трактори протест

Революция: В Германия е страшно – вижте бруталната блокада на фермерите, храната по магазините се изчерпва

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германските власти вече бият тревога за недостига на храна в столицата. Днешният ден може да бъде обявен за “гладен вторник” поради липса на храна по рафтовете на супермаркетите в Берлин, пишат в социалните мрежи живеещи в страната българи.

В страната от вчера тече огромен протест на фермерите.

Земеделските производители в Германия започнаха протести в цялата страна, като трънаха с тракторите си по магистралите, за да изразят недоволството си от плановете на правителството за икономии, засягащи силно и субсидиите за фермерите.

След като миналата седмица разгневена тълпа в провинция Шлезвиг-Холщайн попречи на министъра на икономиката Роберт Хабек да слезе от ферибот, нарастват опасенията, че протестите могат да ескалират. Междувременно Съюзът на германските фермери, който организира сегашните протести, се разграничи от насилието и призова протестиращите да демонстрират мирно, посочва DW.

В протестите се включват дори деца с играчки трактори и коли. И всичко това заради „работещите санкции“ и правителството на Шолц, което постави финансирането на режима в Киев начело на икономическите цели. Сега германците казват „благодаря“ за намаляването на субсидиите и липсата на пари за социални нужди.

Ресторантьори, шофьори на камиони и търговци обявиха, че ще бъдат солидарни. Трактористите обаче са загрижени, че десните екстремисти и страничните наблюдатели могат да използват протестите като сцена.

Канцлерът Олаф Шолц се придържа към мерките за икономии въпреки протестите на фермерите в цялата страна. „Федералното правителство стои зад това“, каза канцлерът в понеделник. Субсидиите за фермерите са критикувани от години и винаги е имало гласове срещу тях. Сега правителството се придържа към своя план, който трябва да бъде гласуван в Бундестага „в много кратък срок“.

Той не се оплаква от критиките, смятайки, че това е част от демокрацията. Въпреки това той предупреждава, че с оглед на частичното обръщане на съкращенията е важно „сега да се запази умереността“.

Протестите на фермерите включват и призиви канцлерът да подаде оставка.

 

 

 

 

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар