Регионалният служебен министър разкри шокиращи факти за изразходването на средствата за пътища у нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поводът за тази среща е една проверка, която извършихме в „Автомагистрали“ АД. Тя е свързана със свлачища, срутища и укрепване на пътни платна. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на брифинг.

Към нас постъпиха много запитвания. Запознах се ръководителите на структурите на АПИ и Автомагистрали инж. Георги Терзийски и инж. Стоян Беличев. Проверката приключи. За съжаление нито една фирма-изпълнител не се яви на срещата, която организирах. Комисията е работила само по документи, предоставени от АПИ и „Автомагистрали“ АД, разясни тя.

През септември 2019 г. имаме едно министерско постановление, с което предишното правителство целево предоставя 430 милиона лева за решаване на тези наболели проблеми. АПИ разполага с 474 милиона. По силата на договора с Автомагистрали превежда 221 милиона. „Автомагистрали“ АД, разпределя между 25 фирми-изпълнители 188 милиона за ремонт на 84 обекта. Това са авансови плащаия. Тези договори приключват през 2021 г., уточни регионалният министър.

Към днешна дата от всички 84 обекта е завършен само един – пътят към Рилския манастир на стойност от 6 милиона лева. Останалите 188 милиона все още се намират във фирмите подизпълнителки. Останалите се намират още във фазата на проектирането, констатирала е проверката на МРРБ. Тоест проектите не са реализирани. Много сме далеч скоро да имаме разрешение за строеж по тези проекти, стана ясно от думите на министъра.

На въпрос нужно ли е било да се разходват толкова големи средства, отговорът е бил така се спестяват средства. Поради всичко това е бил сменен ръководителят на АПИ инж. Георги Терзийски.

По думите на министър Комитова предстоят още проверки. Документите с тези констатации ще бъдат предадени на АДФИ и НАП.

Виолета Комитова бе категорична, че не би харчила по този начин парите си, както това се случило в МРРБ.

На въпрос дали се работи по Плана за възстановяване и развитие, министър Комитова коментира: „Заварихме плана в неговата четвърта корекция, след забележки от ЕК. След като са завършени корекциите, той ще бъде представен на медиите“, заяви служебният регионален министър.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев отрече Пламен Орешарски да е съветник в служебното правителство. Той нарече твърденията на ГЕРБ лъжи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар