Регистрираха ново мощно изригване от Слънцето

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учените регистрираха ново мощно слънчево изригване от най-интензивния клас X, съобщава Институтът по приложна геофизика “Евгений Фьодоров”, цитиран от ТАСС.

България и светът се любуваха на изумително северно сияние (снимки/видео)

На 14 май в 05:09 московско време в групата слънчеви петна 3664 (S17W89) е засечено изригване от клас X1.7. То е продължи 16 минути“, се казва в доклада.

Този уикенд Земята преживя една от най-мощните си геомагнитни бури за последните 20 години. Тя бе предизвикана от изригване и изхвърлянията на коронална маса (CME) от същия регион на Слънцето – 3664, пише CBS News.

Регион 3664 продължава да произвежда големи рентгенови изригвания. Можем да продължим да виждаме изригвания от този регион през следващия ден, но не очакваме потоци от заредени частици, свързани с тези изригвания, да окажат въздействие върху Земята“, заявяват от Центъра за Прогноза на Космическото Време на САЩ. 

Регионът от слънчеви петна 3664 е по-голям от планетата ни

Регионът от слънчеви петна 3664 е по-голям от планетата ни

Снимка: SWPC/NOAA

Слънчевите петна в този регион са толкова големи, че могат да се видят от хората с очила за слънчеви затъмнения. Размерите на групата достига до почти 200 000 километра в ширина, пише Space.com.

Нивото на опасност от енергийни протонни потоци от слънчеви изригвания в момента е S2 (умерено). За последните две седмици имаше 14 изригвания от клас X и голям брой изригвания от клас M.

Слънчевите изригвания в зависимост от мощността на рентгеновото лъчение се разделят на пет класа: A, B, C, M и X. Тези от последния клас могат да предизвикат смущение във високочестотните радиокомуникации.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар