Редица сигнали за проблеми с електронното записване за имунизация – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От утре започва масова ваксинация на записалите се онлайн. Още преди старта обаче възникнаха редица проблеми, като дублиране на часове или липса на определена ваксина.  

Около 70 000 са се записали за ваксина през електронната система. Най-много са желаещите в София, Варна и Бургас.  Здравните власти бяха категорични, че утре масово ще се поставя AstraZeneca. Pfizer ще е за чакащите втора доза от препарата и за участниците в изборните секции.

“Утре не трябва да има опашки и струпване на хора пред ваксинационните кабинети”, уточни  заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Още в процеса на подготовка обаче се появиха проблеми в системата. От Варна дойдоха няколко сигнала за дублиране.

“Това се получи за тези, които са за реваксинация. За един и същи час са записани по 7-8 души през електронната система”, обясни д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 ” Св. Екатерина”.

Въпроси се появиха и около това какви препарати ще се поставят.

“Обаждат ни се хора, че са си поставили РНК ваксина. Не разполагаме с такава. Няма и в РЗИ-Варна. Ще трябва да върнем тези пациенти”, коментира още Павлова.  

Няма гаранция, че това ще е изолиран случай, защото дори в електронната система да сме посочили конкретен тип ваксина, масово ще се прилага AstraZeneca.

От здравното министерство уверяват, че при откази е създадена организация да бъдат поканени следващите желаещи. Страната ни продължава и преговорите с Германия и Франция за доставка на ваксини назаем.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар