Река Искър излезе от коритото си в “Курило, изпускат язовири* в София

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Река Искър излязe от коритото си в участъка между Нови Искър и Курило. Причина са обилните валежи, които продължават и в момента.

Високо ниво на реката заля моста, който се намира в посока Курило. Временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26, автомобилният трафик е пренасочван по обходен маршрут. Ситуацията в целия район остава усложнена, в Требич са залети цели улици.

Снимка: AP/БТА

Вижте снимки >>

Истински кошмар са преживели хората, които пътувайки с колите са били залети от високите води на реката. Реакцията на аварийното звено обаче е навременна и пострадали няма. В спасителната акция се включват и доброволци.

“Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и за изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост”, заяви пред БНТ Красимир Димитров от Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

Преди на железопътната линия е имало и прелез за автомобили, но той не съществува от повече от 10 години, затова и обходният маршрут е през Околовръстното. Екипите ще започнат да укрепват, след като нивото на водата спадне.

“Ще започнем първо почистването канала на на реката, падне ли нивото ще продължим с отводняването, за да може да вкараме реката в самия бент, каза още Красимир Димитров.

Залят с вода е и пътят на входа на кв. Требич. Няколко улици също са залети от високите нива на реката, екипите работят по отводняването им.

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери на място ситуацията в Нови Искър в кв. “Кумарица” във връзка с обилните валежи, съобщават от Столичната община. Поради обилните валежи има повишение на нивата на реките. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър.

Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с.Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър.

Заради обилните валежи и обявения “жълт код”, по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община.Наблюдава се повишение на нивата, с около 50 см, но реките текат в коритата си. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири Суходол 2, Иваняне, Мрамор, съощиха още от Столична община

Шест екипа на дирекция “Аварийна помощ и превенция” и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София. Екипите са на терен. През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Сутринта екипи на аварийната дирекция и пожарната отстраняваха паднали дървета и клони по пътя между Бистрица и Железница, и пътя за Плана. Това промени маршрута на автобусите №69 и 70 –  до Железница.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар