Реквием“ на Верди в Софийската опера – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Реквием“ на Верди в Софийската опера

Софийска опера и балет

В навечерието на най-светлия православен празник, Великден, на 12 март, Софийската опера очаква да съпреживее със своята публика магията на възкресението с музиката на Джузепе Верди, с неговия “Реквием”.  Музика, която въздига духа и укрепва вярата ни в победата на доброто, въпреки надвисналите над човечеството буреносни облаци от конфликти и политически стълкновения. Музика, родена в сложното време от края на 19-ти век. Всъщност “Реквиема” на Верди е толкова актуален днес, колкото е бил и тогава. Не само защото е своеобразна музикална диаграма на възторг и разочарование в сложното революционно време тогава, но защото той разтърсва душата и днес с внушения, които сякаш са създадени в нашето време.

Духът е повален, но не и сломен, това внушава величественото  творение на маестро Верди, чиято драматургия е изградена от конфликти и контрастни състояния, подобни на тези в оперите му, въздействие близко до  музикалната образност на “Аида”. Реквиемът се ражда във времето, когато маестрото работи върху своята “Аида”, но и времето, когато загубва баща си, Бареци и близкия си приятел и сътрудник, либретиста Франческо Пиаве.  Скоро след тези трагични събития се прибавя и скръбта по загубата на Росини в 1868 г. и на писателя и поета Мандзони в 1873 г.

С болка Верди пише за смъртта на Росини: “Той бе едно от славните имена на Италия. Когато няма да го има и Мандзони – какво ще ни остане? Нашите министри и славните “подвизи” при Лиса и Кустоца ли? /Поражението на Италия във войната с Австрия/. Предателството на правителството към националните идеали огорчава твореца.

Посланията на безсмъртната творба на маестро  Джузепе Верди вълнува и днес човечеството, омагьосано от технологиите, проектиращо себе си в космическо бъдеще. Може би, защото музиката му  събужда в душата заспали емоции и прозрения за нас самите

По традиция  Софийската опера предлага на своята публика вълнуващо съпреживяване на Великденските празници с “Реквиема” на маестро Джузепе Верди.

В сътворяването на шедьовъра на Верди ще участват солистите Красимира Стоянова, Камен Чанев, Виолета Радомирска и Максим Кузмин-Караваев под палката на маестро Джордано Беллинкампи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар