Реки преляха и в Пернишко, Трън обяви бедствено положение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения.


Река Искър излезе от коритото си в Курило, изпускат язовири в София (снимки)

Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни. Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

Високите води на реката са наводнили частни имоти и дворове в Трън. Почти отцепен бе квартал “Мурговица”, защото свързващият го с града мост в по-голямата си част бе под водата.

По думите на кмета на Трън Цветислава Цветкова водната стихия е овладяна. Работи се от сутринта. Залят е бил пешеходният мост, който свързва кв. “Мурговица” с града, но нивото на реката вече спада. Кварталът за кратко е бил изолиран. Движението по моста вече е възстановено. Няма бедстващи хора или такива, които трябва да бъдат настанени извън домовете си.

Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи, съобщи директорът на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов.

Частично бедствено положение ще бъде обявено всеки момент за Батановци, Ярджиловци и Черна гора, съобщи пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров. Улици в трите населени места са превърнати в реки заради проливните дъждове и последвали наводнения. И в трите села има къщи със заляти мазета. Най-сериозна е ситуацията в Батановци, където ще бъдат евакуирани хората от около 20 къщи.

Очаква се нивото на река Струма там през следващите часове да се повиши още, съобщи още кметът.

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея, е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал “Средорек”. Проблемът с канализацията датира от 15 години, посочи Петров.

Изгражда се дига на река Мещичка между пернишките села Зидарци и Ярджиловци, съобщи кметът на с. Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й значително е повишено нивото на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала.

Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска, каза още Лазарова. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението ” в Перник през почивните дни, съобщиха от полицията. Имало е множество сигнали за наводнени мазета, приземни етажи на сгради, пътни платна и улици, както и отстраняване на паднали дървета. Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, уточнява ОД на МВР.

Вчера започна контролирано изпускане на язовир “Студена” след като беше регистриран рекорден приток на вода във водоизточника заради обилните валежи през последните дни.

Близо 2 млн. куб. м делят от максималния обем питейния водоизточник на Перник, който само допреди година беше пред пресъхване.

На 6 000 л/сек. е увеличено от 12,00 ч. днес водното количество, изпускано от язовир “Студена”, съобщи на БТА изпълнителният директор на “В и К” – Перник Борислав Иванов. Това се налага заради повишения приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход – 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани между 2 000 – 3 000 л/сек.

Само за последния час притокът е достигнал 12 000 л/сек., посочи Иванов. Водният обем на язовира е 23 692 800 куб.м  при капацитет 25 519 100 куб.м.

Ако достигнем обем от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, трябва да изпускаме същото количество, което влиза в язовира, посочи Иванов. По думите му ситуацията е под контрол, увеличеното количество изпускани води е една от мерките за управлението й

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар