Рекорден спад на мигрантите, само 8 хванати за седмица – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Търсещите закрила мигранти у нас, които са били задържани при опит да влязат, излязат или във вътрешността на страната, са намалели драстично през май, показва статистиката на МВР, цитирана от БГНЕС. На сайта на ведомството все още липсва обобщена информация за миналия месец, но данните от всяка седмица показват тенденция за намаляване на задържаните мигранти.

През изминалата седмица са арестувани общо осем души, докато за първата седмица на април те са били 21 души. За същия период на миналата година задържаните са били близо 400.

В тези данни се включват само новоустановените лица – т.е. тези, които досега не са били задържани от българските власти преди това.

От началото на годината до началото на юни са задържани общо 576 граждани. От края на миналата година се забелязва тенденция бежанците пристигащи у нас да намаляват. От една страна това се дължи на строежа на оградата, която покрива голяма част от границата, а от друга – на разположението на армията по границата.

През миналата седмица са дадени над 40 хуманитарни и бежански статута, а над 50 души са напуснали центровете за настаняване. При тези данни също се забелязва спад.

По-малко хора са задържани и при опит да излязат от страната, като за края на май и началото на юни те са 13 души, само трима от тях са били без регистрация от МВР, т.е. не са били установени при влизане или във вътрешността на страната.

От спрените незаконно пребиващи у нас, които от началото на година са над 700 души, мнозинството са от Афганистан. На второ място по националност са нелегалните от Сирия и Ирак.

Центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците са запълнени 40% или там са над 2000 души. Преобладаващо те са сирийци. Домовете към МВР са с малко над 500 души, като най-много сред тях са от Афганистан.

Миналата седмица стана известно, че кабинетът предвижда чужденците, които търсят международна закрила в България да имат ясно определени “зони на движение”, които не могат да напускат.

Така за настанените в центъра в София свободата на движение ще е в рамките на града, за центъра в Харманли – територията на област Хасково (без граничната зона), същият е “свободната” зона и за центъра в село Пъстрогор, но там на чужденците е забранено да влизат в самото село.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар