Ректорът на УНСС върна на работа преподавателя, уволнен след критика за посещение на Борисов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров възстанови на работа уволненият дисциплинарно доц. Мартин Осиковски.

“След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание”, се казва в съобщение на университета.

“Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности”, казва проф. Димитров, цитиран в прессъобщението.

Доц. д-р Мартин Осиковски беше уволнен дисциплинарно с мотива, че е уронил престижа на университета заради публикуван статус, в който критикува посещението на Борисов.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС, срещна се с ректора проф. Димитър Димитров и публикува снимки в профила си във Фейсбук.

„Готов е новият корпус на Университета за национално и световно стопанство. За неговото доизграждане преди 2 години отпуснахме 7,5 млн. лв. […] Ако искаме младите хора да учат и да се развиват в България – трябва да им осигурим най-добрите условия“, гласи текстът на публикацията.

Тези пари бяха отпуснати от държавния бюджет лично по решение на Борисов, след като ръководството на университета предупреди, че е пред фалит. По-късно в обществената поръчка за ремонта бяха открити нередности и вече бившият ректор Стати Статев беше санкциониран, съобщи „Капитал“. За тези пари се говори и в изтеклите миналата година записи с глас, който прилича на този на Борисов.

В деня на посещението на Борисов доц. Осиковски написа във Фейсбук, че напуска няколко свои длъжности в УНСС в знак на протест срещу използването на университета за политически цели – главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“ и член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

Той обаче остана в учебното заведение като преподавател.

Непосредствено след публикуванто на статуса от Осиковски бяха поискани писмени обяснения от ректора на университета и беше задействано дисциплинарно производство за уволнение.

“Разпространените твърдения са неверни”, каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров като аргумент за увлонението и уточни, че ще върне на работа доц. Осиковски, ако той докаже, че е бил прав.

Самият Димитров е разбрал за предстоящото посещение на премиера Борисов 35 минути преди пристигането му, каза ректорът в понеделник вечерта в предаването “Алтернативата” по TV1.

Срещу уволнението на Осиковски се обявиха преподаватели от УНСС, Софийския университет “Св. Климен Охридски”, Асоциацията на европейските журналисти, а под петицията в негова защита се подписаха над 6 хил. души.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар