Ректорът на Югозападния университет си дал 142 хил. лева бонуси, взимат му ги

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на ректора на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков. Комисията обаче установила, че за три години – от декември 2017, той издал 21 заповеди, с които определил изплащането на допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета в размери по приложени към заповедите списъци, също утвърдени от него като ректор.

Във всички списъци било и името на самия проф. Борислав Юруков и така той е определял и на себе си допълнително възнаграждение, чиято обща сума по всички 21 заповеди е 142 300 лева, съобщават от КПКОНПИ.

На изслушване в Комисията ректорът отрекъл да е взимал еднолично решения за допълнителни трудови възнаграждения.

В по-голямата си част заповедите на ректора били издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения. Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е именно ректорът.

Според Комисията проф. Борислав Юруков упражнил правомощия по служба в свой частен интерес, от които имал облага и затова бил глобен с 10 000 лева и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300, представляваща получената материална облага.

По сходен казус с бившия ректор на Университета по хранителни технологии – Пловдив проф. Кольо Динков, ВАС постанови наскоро, че е налице конфликт на интереси.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар