Ремонтират се двата язовира, които ще осигуряват вода за Бургас

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ремонт на язовирните стени и водовземните кули на двата язовира, които трябва да осигуряват допълнително вода за бургаско, се извършва в момента. Това поясни областният управител Вълчо Чолаков пред БНР. От местното ВиК – дружество са уверили, че всеки момент започва и изграждането на допълнителните съоръжения.

47 милиона кубика е полезният обем в яз. “Камчия” към момента, посочи областният управител и председател на ВиК – асоциацията. При най-лошите сценарии на суша, с намалените количества към Варна и Бургас, водата в него ще стигне до септември, коментира Чолаков. Той има уверението на ВиК – Бургас, че може да се използват и 30 милиона от мъртвия обем.

“На 29 декември получихме от земеделското министерство двата язовира, които трябва да са алтернативни, – “Порой” и “Ахелой”, и след два дни ги предадохме на ВиК, добави Чолаков. – От страна на ВиК – дружеството са изготвени идейни проекти за възлагане изграждането на две пречиствателни и три помпени станции. Имам уверението на изпълнителния директор на дружеството, че започват изпълнението по полагане на тръбите и възлагане изграждането на тази инфраструктура.”

Общо 10 километра тръбопровод трябва да бъде изграден.

“Това, което знам от ВиК – дружеството, е, че в момента се извършва ремонт на двете язовирни стени, както и ремонт на водовземните кули”, поясни Вълчо Чолаков.

“Проблем с водата има, категоричен е областният управител, но неговото решаване е започнало”, смята той.

Процедурите за избор на изпълнител ще се провеждат чрез пряко договаряне и заради това не се налага обявяването на бедствено положение.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар