Ремонтът на НДК за председателството гълта още 28 млн. лева – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови 28 млн. лева ще глътне ремонтът на НДК заради председателството ни на Евросъюза. Те ще бъдат осигурени под хормата на увеличението на капитала на Националния дворец на културата. “На днешното заседание на Министерски съвет беше взето решение, по мое и на министъра на финансите предложение, за увеличаване на капитала на НДК в размер на 28 млн. лева, заяви министърът за българското председателство Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че средствата се отпускат за четири компонента. Първият е за увеличение на допълнителни дейности, свързани с осигуряването на сключените вече договори за проектиране, строителство и ремонт на сградата на НДК и съответното ДДС. “При предишното увеличение на капитала на НДК одобрената сума не е била отпусната в пълен размер. Затова отпускаме 7 млн. лв., които са били одобрени в предишно увеличение на капитала на НДК преди година и половина, но не са били отпуснати реално”, поясни Павлова.

Други малко над 7 млн. лв. с ДДС се предоставят на НДК, за да се анексира договорът за строителство и ремонт на сградата – за финансиране на всички дейности, които са възникнали допълнително или не са били предвидени в досегашния договор за строителство. Третият компонент включва сума в размер на 1.8 млн. лв. с ДДС, която се отпуска за озвучаване и изграждане на съответното оборудване за международния пресцентър, който трябва да бъде изграден в НДК. В досегашния договор това не е било предвидено.

Сумата за последния компонент – 12 млн. лева, е за изграждането на единна глобална система за сигурност. Предвид повишените и допълнително изпратени нови изисквания за сигурност се налага провеждането на нова обществена поръчка в размер до тази сума, в резултат на която да бъдат изградени специални системи за сигурност на сградата на НДК. Това включва система за видеонаблюдение, система за управление и контрол на достъпа, допълнителна система, в която да са обвързани тези системи. Павлова поясни, че изпълнителният директор на НДК трябва да проведе процедурата за избор на изпълнител за системата за сигурност и да съгласува с Агенцията по обществени поръчки необходимото анексиране на договорите в изпълнение на допълнително възникналите дейности, които трябва да се възложат. “Това, което ми е докладвал изпълнителният директор на НДК, срокът, който е възложен за приключване на ремонта е до 30 октомври. В договора има предвидени санкции към строителя и всички изпълнители при закъснение. Санкциите няма да ни помогнат, ние имаме срок, извън който не може да минем. Краят на октомври трябва да бъде завършено всичко, за да може ноември да направим нужните тестове и проверка на всички системи”, каза министърът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар