Ремонт затваря за 2 години едното платно на

Ремонт затваря за 2 години едното платно на “Дунав мост” при Русе

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради ремонт на “Дунав мост” при Русе, който може да започне до средата на юли, едната лента на съоръжението ще бъде затворена за около две години. По план ремонтите дейности ще траят около 730 дни, а трафикът ще се регулира със светофар. Възможно е да има и кратки периоди на пълно затваряне на граничния пункт. 

Това обяви на пресконференция в Русе и. д. председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Йордан Вълчев. Той посочи, че са възможни “много кратки периоди” на пълно затваряне на съоръжението, когато се стигне до подмяната на панелите при фугите. По сходен начин се е действало и при ремонта на румънската част на моста.

“Ако изпълнението на някои строителни дейности налага пълно спиране на трафика, то ограничението ще се въвежда през нощта, за да не се затруднява пътуването. Най-вероятно това ще се наложи само няколко пъти и то за кратки периоди от по 4 – 5 часа. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават двупосочно в платното, в което не се изпълняват строителни работи с цел максимално минимизиране проблемите с трафика”, посочиха от Областната администрация в Русе.

В рамките на следващите две години ще се ремонтират около 1100 метра от българския участък на съоръжението. Предвидено е да се ремонтира само пътната част, но носещите колони и ж.п. линията – не. Ще бъде сменена плочата и асфалтовата настилка, ще се реновират и всички метални елементи, ще бъдат подменени панелите, хидроизолацията, нови ограничителни системи, маркировка и др. 

Средствата в размер на 44 877 228,68 лв. с ДДС ще са от държавния бюджет. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД “Дунав мост-ПИИ-Строл”. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС и предстои подписването му.

Изпълнителният директор на фирмата-изпълнител “Главболгарстрой Инфраструктурно строителство” инж. Тодор Гочев заяви, че ремонтните дейности започват през лятото, за да се използва максимално хубавото време през този сезон. “Ще се работи по 7 дни в седмицата с удължено работно време”, каза още той, цитиран от БТА.

“Нашите изследвания показват, че ремонтът няма да доведе до задръстване в района повече, отколкото е в момента“, добави инж. Йордан Вълчев. Затова и е взето решението дейностите да започнат сега, вместо да се изчаква да премине активният туристически сезон, каквито бяха първоначалните планове.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов съобщи, че са напът да се сбъднат надеждите му за облекчаване на трафика и в още една посока. Той заяви, че е получил уверение от румънската страна, че до дни Министерският съвет на северната ни съседка трябва да вземе решение за пускане в експлоатация на граничния пункт на фериботния комплекс в Гюргево.

“В края на юни, началото на юли може да започне да работи фериботната връзка, която да облекчи трафика на камионите, които минават през Дунав мост”, заяви Драганов, като уточни, че тя ще може да превозва до 250 тира в едната посока.

Ремонтът беше определен от кмета на Русе Пенчо Милков като “критично необходим”.

“Анализът показва, че бетонните панели са в критично състояние. Моментът е исторически. Трябва да предприемем много важна комуникационна кампания, за да може и през лятото туристите, самите хора да знаят, че ще има забавяне на преминаването на граничния пункт. По отношение на тежкотоварния трафик – ще се задейства механизъмът камионите да бъдат задържани във вътрешността на страната. Ще има и регулярна информация от Областно пътно управление – Русе”, каза още Милков.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и началникът на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството Кирил Габеров, които също присъстваха на пресконференцията, увериха, че държавата ще следи за стриктно спазване на всички срокове и ангажименти, свързани с ремонтните дейности и организацията на движението в района на “Дунав мост”.

“Няма да се отклоним от изпълнението на този така важен за нашата страна проект, ще сформираме щаб между всички институции и изпълнителя. Ще синхронизираме информацията и ще получаваме ежедневни данни. Медиите ще бъдат уведомявани за предстоящото седмица – две напред”, каза Габеров. 


Снимка: БТА

“Избраните фирми от АПИ са с достатъчно богат опит и може да се разчита на тях. Не очаквам сериозни проблеми, ще съдействам по всякакъв начин”, категоричен бе Недялков. Той настоя и за спазване на стриктен план-график и обеща редовно от страна на Министерството да информират превозваческия бранш за евентуални затваряния на моста. 

Представителите на консорциума, който ще извършва дейностите, гарантираха, че ще се спазят всички стандарти за безопасност и се надяват дори дейностите да приключат по-бързо от плануваните две години.

От въвеждането на съоръжението в експлоатация – преди 70 години, досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Представители на транспортния бранш и на МВР на среща заради трафика на граничен пункт “Дунав мост 2”

Междувременно днес представители на транспортния бранш и МВР се срещнаха във връзка с трафика на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Дунав мост 2“. От транспортния сектор коментираха, че от вчера опашката от страна на Румъния е стигнала 13 км, от страна на България вече е 6 км, а буферният паркинг в района е с препълнен капацитет.

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика”, ангажира се заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар