Рестарт на имунизацията с “АстраЗенека”, опашка за ваксини пред столичната РЗИ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Точно в 11 ч дозите от “Булбио” пристигнаха в Столичното РЗИ. Това бяха 10 000 дози. В 11:12 ч до всички имейли на общопрактикуващи лекари в София – град беше изпратена информация, че РЗИ раздава по 30 дози от ваксината на “АстраЗенека” на общопрактикуващите лекари – днес и утре  до изчерпване на количествата. Това съобщи на брифинг пред медиите директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев по повод възстановената от днес масова ваксинация на граждани.

Досега от 10 хиляди отблокирани дози ваксини са раздадени 2040 дози на 68 общопрактикуващи лекари, като предоставянето на ваксини ще продължи и утре, от 9.00 до 16.00 ч. Пенчев призова лекарите лично да взимат ваксините. Общо от началото на кампанията 21 850 дози са раздадени на 554 лекари.

Лични лекари чакаха с часове наред пред Столичната РЗИ, за да получат от препарата на “АстраЗенека”. Част от тях споделиха, че са разбрали случайно, че могат да получат ваксина, а други били уведомени по имейл, предаде БНТ.

“Дългогодишна практика е общопрактикуващите лекари да получават ваксините си от тук, съжалявам, че тази практика в случая нагнетява напрежение”, каза д-р Пенчев по повод образувалата се опашка от чакащи лекари.

Цяла нощ експертите на РЗИ работиха върху разпределянето на дозите от трите ваксини – на “Пфайзер”, “Модерна” и “Астра Зенека”. Ваксините на първите две компании отиват за хората от фаза 1 и 2, както и за участници в избирателния процес. Това е причината да раздаваме само “Астра Зенека” на общопрактикуващите лекари, каза още д-р Пенчев.

На въпрос кога се очаква РНК ваксината на “Пфайзер” и “Модерна”, предпочитана от голям брой записани за четвъртата фаза на ваксинация възрастни хора, Пенчев заяви, че това е въпрос на доставка.

Разговарях тази сутрин с директора на ИАЛ, който ме увери, че през април се очаква да пристигнат 630 000 дози, като почти половината от тях ще бъдат РНК, каза Пенчев.

Искрено се надявам през април месец да покрием всички нужди на общопрактикуващите лекари и желаещите ваксинация, допълни  директорът на РЗИ-София.

Имунизирането с ваксината на “АстраЗенека” беше подновено в страната днес, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди безопасността и ефикасността ѝ. Отново работи и електронния портал за записване за ваксинация. Засега няма информация за струпвания на хора пред ваксинационните центрове.

Във ваксинационния пункт пред Александровска болница имунизацията тази сутрин започна в 8.30 часа.

Доктор Васил Михайлов увери пред БНР, че към момента има достатъчно количество ваксини на “АстраЗенека”:”Има вече много желаещи да се вакcинират с “АстраЗенека”. Това са и хора, които са се записали през портала, както и други, които сега идват и имат желание да се ваксинират. Дали са се отказали, бихме могли да кажем, че има, да”.

Пред пункта струпване няма, а чакащите споделиха пред БНР, че се обслужват бързо:

“Бях от първите, които се записаха през системата. През нощта получих потвърждение, че ще можем да бъдем ваксинирани за другата седмица, но реших да пробвам дали няма шанс сега да ме ваксинират. Докторите казаха, че ще бъда ваксинирана.”

“Не сме се колебали дали да се ваксинираме с “АстраЗенека”, казаха в “Хоризонт за вас” граждани, чакащи пред Александровска болница:

“Аз бях записана за ВМА, но разбрах, че там няма и дойдох тук, защото тук мога да се ваксинирам, не ме е страх, бързам да го направя”.

“Щом лекарите са преценили, че е безопасно, не се колебая да се ваксинирам.”

Ваксинациите са подновени и в болниците “Пирогов”, “Света Анна” и “Свети Иван Рилски”. В събота и неделя ще работят пунктовете в “Пирогов” и “Свети Иван Рилски”.

 “Избор на ваксини към момента няма. В страната са налични над 100 000 дози “АстраЗенека”. На посочен телефон на избрания ваксинационен пункт може да се провери дали избраната ваксина е налична”, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева:

“Решението и избора на хората ще бъде единствено и само по тяхна преценка дали да се ваксинират с наличната ваксина или да изчакат, ако не могат да упражнят правото си на избор, да изчакат период, в който ще могат да имат избор за ваксини”.

Начева добави, че се обмисля вариант записванията през електронния портал лица да бъдат изместени напред със съответния брой дни, в който регистърът не работеше.

Ще бъдат уведомени, че са презаписани за съответната дата и ще могат да я потвърдят или да я откажат.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар