Кирил Петков лъжа

Ресторантьори: Киро излъга, предвиждат да затварят бизнеси

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министър-председателят Кирил Петков отново излъга, този път, че през това лято представителите на бизнеса трябва да са спокойни и не се предвижда да бъдат затваряни. Точно обратното обаче е записано в публикувания на страницата на Министерство на здравеопазването План за справяне с пандемията, твърдят от Българска асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружение на заведенията в България (СЗБ) в писмо до медиите.

„Това правителство спря подкрепата за туристическия бранш с мотива, че Covid-19 вече няма. Сега няма моралното право да ни налага санкции“, категорични са ресторантьорите.

Представителите на бизнеса са притеснени, че е в етап 3 от Плана е записано: „ Ограничават се масови мероприятия, особено в затворени помещения (посещения на спортни, културни и други). Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др.“ А етап 4 предвижда преустановяване на масови мероприятия (посещения на спортни, културни и други), както и на дейностите на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др.

„Тоест, ограничаване и затваряне на бизнеси се предвиждат, а не както ни уверява г-н Кирил Петков, че такива няма да има. Не става ясно обаче при какви точно критерии се преминава от етап в етап“, се казва в позицията на СЗБ и БАЗ.

Бизнесът алармира, че мерките отново могат да бъдат прилагани и на областно ниво. Което изключва каквато и да е държавна подкрепа за най-засегнатите бизнеси. „Навсякъде в Европа здравните мерки вървят заедно с икономически. У нас има само рестрикции и нулева подкрепа!“, твърдят от БАЗ и СЗБ.

Те са категорични, че настоящото правителство няма моралното право да налага каквито и да е ограничителни мерки, касаещи техния бранш.

„Първо служебните правителства осакатиха, а настоящото спря подкрепата за бизнеса по мярката 60/40 с мотива, че Covid-19 вече няма. По неясни за нас причини не беше изпратено и искане до Европейската комисия с искане за допълнителни средства по мярката, въпреки че такава процедура беше открита. След това в разгара на летния сезон като наказателна акция беше увеличено ДДС за слабоалкохолните напитки, въпреки че същото това правителство беше приело мярката да важи поне до края на 2022 г. И като пореден шамар бе отменена подкрепата от 35 евро за седалка за чартърните полети от чужбина.

Година и половина вариации на сегашните управляващи системно и целенасочено убиват българския туризъм, а сега отново поставиха този сектор на първа линия при уж борбата им с Covid-19“, заявяват от бранша.

И категорично подчертават, че „Този път няма да стане!“ Те призовават да се спре с лъжите и заявяват категоричното си намерение да бойкотират „всички неадекватни действия на българското правителство, касаещи ограничение и затваряне на нашия сектор“. „Не ни помагате, с това вече свикнахме. Няма обаче повече да ви позволяваме да ни пречите и убивате целенасочено!“, подчертават от СЗБ и БАЗ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар