Ретро музеят във Варна пред фалит, напуска България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Covid-кризата удари жестоко и легендарния Ретро музей във Варна. За това съобщи собственикът му Цветан Атанасов, който обмисля да го “изнесе” в чужбина.

Ето какво написа във Фейсбук човека, събрал уникални експонати и восъчни фигури от историята ни преди 1989-а:

“Здравейте, приятели!

Трябва да Ви призная нещо много важно.

Поради ужасната изминала година и очертаващата се тази да е същата и при пълната липса на помощ от държавата и Община Варна, “Ретро музей” напуска България. И не само той. Музей “Восъчни фигури” също напуска, в който има вече над 70 фигури. В двата музея на “Мадам Тюсо” в Истанбул и Прага взети заедно има по-малко фигури. Не знам дали му пука на някой за култура в България, въпреки че имаме Министерство на културата, но средата, която създават за подобна дейност е враждебна, непоносима и крайно нетърпима.

Апелирам към всички българи в чужбина и не само, да помислят къде би било удачно да преместим тези уникални музеи. Ще съм благодарен на всеки, който може да направи контакт или съдейства за връзка с местните власти, кмет на евентуална бъдеща локация за музеите. Някой от Вас може да бъде следващият управител, а защо не и съдружник на бъдещите музеи.

Необходими са около 2000 кв.м. зала. На всяко едно друго място бихме били по-добре приети и със сигурност повече ценени от Варна. Не ми е лесно да Ви призная всичко това, но 6 години мъки са ми достатъчни. И преди пандемията не ми е било леко, но сега е абсолютно невъзможно. За съжаление, Варна прогресивно намаля туристопотока си към нея, а без достатъчно туристи мега проекти като тези два музея са обречени.

Аз имам вариант за Румъния, но ще се радвам да видя и други възможности. Благодаря на всички, които ни подкрепяхте през тези години!”.

Цветан Атанасов обяви, че след Нова година ще “удари кепенците” на двата уникални атракциона в Морската столица.

Снимки от Ретро- и Восъчния музей ВИЖТЕ ТУК>>

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар