Половината германски средни предприятия искат да затворят или да се изнесат в чужбина

Рецесията в Германия ще бъде по-дълбока от очакваното

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с 0,6% през 2023 г., което е значително коригиране на прогнозата надолу (с 0,9%) спрямо очакванията от пролетта. Това сочи съвместната икономическа прогноза на пет водещи икономически института, получена в БТА от германския „Ифо“.

„Най-важната причина за преразглеждането е, че промишлеността и частното потребление се възстановяват по-бавно, отколкото очаквахме през пролетта“, посочва Оливер Холтемьолер, вицепрезидент и ръководител на департамента по макроикономика в Института за икономически изследвания в Хале (IWH).Германия се движи надолу повече от година. Рязкото повишаване в цените на енергията през 2022 г. внезапно сложи край на възстановяването на най-голямата европейска икономика от пандемията. Инфлацията при потребителските цени, която вече нарастваше, скочи до над 8%, което намалява покупателната сила на домакинствата. Същевременно водещите лихви се повишиха с над 4%, което засегна особено силно строителството, припомнят експертите.


Бизнес доверието напоследък отново се влоши, не на последно място и поради засилената политическа несигурност. Като цяло показателите сочат, че през третото тримесечие на 2023 г. производството отново чувствително намалява. Междувременно обаче увеличението на заплатите последва повишението на цените, цените на енергията спаднаха, а износителите частично прехвърлиха по-високите си разходи, така че покупателната способност се възстановява. Поради това се очаква икономическият спад да отшуми до края на годината, а степента на използване на производствените мощности в бъдеще отново ще се повиши.

Институтите прогнозират растеж от 1,3% за 2024 г., което е само с 0,2% по-ниско от пролетната прогноза.

Междувременно спадът достигна и до пазара на труда. Въпреки това институтите очакват само леко нарастване на безработицата до 2,6 милиона души през 2023 г., а догодина броят на безработните вероятно леко ще се понижи.

По отношение на цените ситуацията постепенно се подобрява. Очаква се през 2023 г. темпът на инфлация да бъде 6,1%, а през 2024 г. да се забави до 2,6%. Институтите предвиждат основна инфлация (без цените на енергията) от 6,1% тази година и 3,1% през 2024 година.

Петте института, изготвили прогнозата са Германският институт за икономически изследвания (DIW), „Ифо“ (ifo), Института за световна икономика в Кил (IfW Kiel), Института за икономически изследвания в Хале (IWH), и Института за икономически изследвания Лайбниц (RWI).


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар