Кирил Петков

Решението за газовата криза е в София и Москва, не в Брюксел

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството дължи обяснение какво е станало, заяви енергийният експерт пред БНР. Снимка: БГНЕС

„В ЕС споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално. Конкретната ситуация е красноречив пример в това отношение.“ Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Според него сме изправени пред две газови кризи – моментната, свързана със спирането на газа от Русия, и принципното положение какво следва оттук нататък. „Трябва много ясно да се отграничи принципната картина. Решението на това, което в момента ни притеснява, не е в Брюксел. То е в София и в Москва. Вчера чух доста остри думи от изпълнителната власт. Нека не забравяме, че предстоят преговори. Нека не забравяме, че обективно обвързаността ни с Русия не е само по отношение на газа“, подчерта Славчо Нейков.

В Брюксел вицепремиерът Василев и енергийният министър Николов трудно могат да постигнат нещо, свързано с конкретната ситуация. По-скоро могат да търсят решение какво ще следва оттук нататък, смята Нейков.

Темата за общите доставки е свързана не само с „Газпром“, отбеляза още експертът. Той подчерта, че правителството трябва да обясни какво е станало, за да се случи едностранното прекратяване на газовите доставки, защото „крушката си има опашка“.

Бизнесът има нужда от конкретика какви стъпки ще предприеме кабинетът, категоричен е Нейков, който напомни, че има производства на газ с непрекъсваем цикъл. В газохранилището в Чирен има минимални количества, които са на санитарния минимум и не бива да се пипат, посочи той.

Една от причините за спирането на газа е пряко свързана и с наложените на Русия санкции, заяви Славчо Нейков.

„Вече смятам, че дебатът за това какво става и какво ще става трябва да отиде в парламента.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар