РЗИ поиска незабавно да спрат

РЗИ поиска незабавно да спрат „лечебната“ вода на зографницата до „Царевец“: Опасна е за здравето

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Регионалната здравна инспекция във Велико Търново сигнализира полицията и прокуратурата с настояване незабавно да се спре водата на зографницата до крепостта „Царевец“, която се раздава като лечебна на болни от цялата страна. Според здравните власти водата е опасна за здравето на хората, предава БНР.

След многобройни запитвания и сигнали в РЗИ Велико Търново здравните власти през миналата седмица са взели проба и са направили анализ на водата, която извира в зографницата на Стоян Недев и параклиса „Свети Георги“.Пред ателието му се извиват опашки от болни хора от цялата страна, които срещу пет лева получават бутилка от водата, за която се твърди, че е жива вода и лекува всякакви болести.


Водата не е годна за пиене и е опасна, коментира д-р Евгения Недева, директор на здравната инспекция.

„Отклоненията са по показател Ешерихия коли, колиформи, Ентерококи и нитрати. Ние смятаме, че ползването на вода от неконтролиран водоизточник, още повече с претенции за лечебни свойства, и лошите микробиологични резултати крият риск крият риск за здравето“, посочва специалистът.

От РЗИ са изпратили сигнални писма до полиция, прокуратура, Басейнова дирекция, Екологичното министерство, областната управа и кмета на Велико Търново с настояване водоизточникът незабавно да бъде спрян. Започнали са проверки на компетентните институции.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар