Рибари протестираха във Варна – Региони – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Рибари протестираха във Варна

стоп кадър/БНТ

Рибари акостираха демонстративно с кораби и лодки на Морската гара във Варна.

Протестиращите искат да се намери решение на проблема със забраната за ползване на над 30 стоянки за лодки по Северното Черноморие, съобщава БНТ.

Забраната е въведена заради опасни съоръжения или такива с неясен статут. Всяка година “Морска администрация” издава подобни заповеди, но за първи път се следи толкова стриктно, оплакаха се рибари.

“Днешната идея е да направим една акция, за да привлечем вниманието на обществеността към проблем, който се неглижира вече 50 години – липсата на рибарски стоянки и пристанища във Варна. Да започне диалог и изграждането на тези пристанища и съоръжения”, заяви Емил Милев, Рибарско сдружение “Черноморски изгрев”.

Областният управител на Варна Андрияна Андреева обеща да се сформира комисия, която да провери състоянието на пристанищата и лодкостоянките.

Проблемът може да се реши, ако се стартират два проекта за изграждане на лодкостоянки и пристанище. И по двата се работи от години, но не са завършени.

“Работи се по проектите за пристанищата, създаде се нова комисия, още от предния областен управител – сега са допълнени членове. Теоретично се работи във всички насоки и виждаме подкрепа и желание от общината и от областната управа. Само че този процес ще продължи повече от година, няма как да стане за няколко месеца и дотогава сме уязвими от закона”, допълни Александър Тръпчев, представител на рибарски сдружения.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар