РИК отказа регистрация на ДБ в Стара Загора

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Районната избирателна комисия в Стара Загора отказа да регистрира кандидатската листа на коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ в 27-ми многомандатен избирателен район. От политическата сила са представили документи без подписи, а само със сигнатури на електронен подпис. Това става ясно от решение, публикувано в сайта на РИК.

Предложението за регистрация на кандидатите за народни представители на коалицията за участие в изборите за 47 Народно събрание е подадено от представители на коалицията в 16,15 ч на 12 октомври, 45 минути преди изтичането на крайния срок.

„Още при предаване на документите, приемащите членове на РИК установиха, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“, се казва в решението на РИК за отказ на регистрация.

От комисията устно са дали указания на представителите на Коалицията да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа /предложение и пълномощно/ да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17,00 часа на 12.10.2021г, когато изтича законовият срок за регистрация.

„Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17,36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова с прикачен файл с наименование 27_PoA_Registracia_Kandidati.pdf и в 17,38 часа от същия имейл, от същия подател – 27_Предложение_РИК.pdf. Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ. По време на заседание на РИК, в 18,02 часа, в залата влезе г-жа Магдалена Владимирова Овчарова, предоставяйки на Председателя на РИК една флаш-памет“, мотивират се от РИК.

Отказът да бъде регистрирана листа на „Демократична България“ в Стара Загора може да бъде обжалван в тридневен срок през Централната избирателна комисия.

„В цялата страна наши листи са регистрирани с електронни подписи. Само в Стара Загора РИК явно няма опит и без да се допита до ЦИК, взе едно безпрецедентно и правно неиздържано решение, което ние естествено ще обжалваме“, коментира пред Радио Стара Загора доц. Атанас Славов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар