Рискът от сблъсък на Земята с астероид през 2046 г. намалява

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Рискът от сблъсък на Земята с астероид през 2046 г. намалява, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Наскоро астрономите откриха астероид с размера на олимпийски басейн, който може да се разбие в Земята в Деня на свети Валентин през 2046 г. Вероятността за това обаче бе оценена като слаба във вторник.Космическото тяло, носещо името “2023 DW” е с диаметър от 50 м и беше забелязано за първи път на 26 февруари от малка чилийска обсерватория.


Американската космическа агенция НАСА и Европейската космическа агенция ЕКА бързо класифицираха обекта като потенциално опасен, тъй като траекторията на движението му теоретично би могла да бъде достатъчно близо до нашата планета.

Изчисленията показаха, че възможното приближаване и сблъсък ще бъдат на 14 февруари 2046 г. Предвижданията провокираха големи заглавия и съвети към влюбените да не предприемат нищо за празника.

В края на февруари вероятността астероидът да се разбие в Земята бе оценена на 1:847, а в неделя се повиши до 1:432 според данните на Европейската космическа агенция. Изчисленията на НАСА бяха от същия порядък.

Във вторник вероятността за сблъсък падна на 1:1584 според данните на центъра по сигурността на Европейската космическа агенция. Вероятността би могла да намалее още през следващите дни.

Линдли Джонсън, завеждащ сигурността в НАСА, потвърди, че няма причини за безпокойство. По думите му, предвижданията за сблъсък обичайно се засилват бавно в дните след откриването на един нов астероид, а след това вероятността тръгва надолу.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар