РНК ваксините стимулират и лимфни възли за по-продължителна защита

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

РНК ваксините стимулират лимфни възли да произвеждат имунни клетки за дългосрочна защита, заедно с предизвикването на антитела за незабавно предпазване от COVID-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

“Първоначалната вълна антитела се генерира от В-клетки, наречени плазмобласти. При здравите доброволци кръвните изследвания показаха, че две дози от ваксината на “Пфайзер/Бионтех” предизвикват “силен плазмобластен отговор”, каза Али Елебеди, съавтор на изследването от медицинското училище в Сейнт Луис към Вашингтонския университет, допълва БТА.

Имунните клетки, които ще произвеждат антитела при контакт с вируса през следващите години, наречени В-клетки на паметта, съществуват само в герминалните центрове в лимфните възли близо до мястото, където е поставена инжекцията.

“При многократни биопсии на лимфни възли на доброволци видяхме солидна реакция на герминалните центрове”, продължила поне седем седмици”, каза Елебеди.

Признак за отслабването й не е забелязан.

“Макар че още да не разполагаме с дългосрочни проби, е логично да предположим от мащаба и постоянството на реакцията в герминалните центрове, че тези хора ще развият траен имунен отговор на РНК ваксините”, добави той.

Ваксината на “Модерна” също използва технология на базата на информационна РНК.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар