Роберт Фицо категорично печели изборите в Словакия

Роберт Фицо категорично печели изборите в Словакия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Слез почти пълното преброяване на гладовете от съботното гласуване на парламентарните избори в Словакия, победата печели лявата партия на бившия министър-председател на страната Роберт Фицо. С 99,2% преброени гласове от около 6000 изборни секции в неделя сутринта Словашката статистическа служба показва, че Фицо и неговата лява партия „Смер-СД“ води с 23,3% от гласовете, пише Асошиейтед прес.

Изборите в събота бяха тест за подкрепата на малката източноевропейска държава за съседна Украйна във войната ѝ с Русия и налаганите все по-настоятелно ЛГБТ политики. Победата на Фицо може да обтегне крехкото единство в Европейския съюз и НАТО, отбелязва Асошиейтед прес. 59-годишният Фицо обеща да оттегли военната подкрепа на Словакия за Украйна, ако опитът му да се върне на власт успее.Словакия, страна с население от 5,5 млн. души, създадена през 1993 г. след разпадането на Чехословакия, е твърд поддръжник на Украйна след началото на войната през февруари миналата година, като дарява оръжия и отвори границите си за бежанците, бягащи от войната.


Тъй като нито една партия не получи мнозинство от местата, ще трябва да се сформира коалиционно правителство. По традиция президентът моли победителя в изборите да се опита да състави правителство, така че Фицо вероятно отново ще стане министър-председател. Той беше министър-председател в периода 2006-2010 г. и отново в периода 2012-2018 г.

Либералната прозападна партия „Прогресивна Словакия“, остана далеч назад на второ място със 17% от гласовете.

Лявата партия „Глас“, ръководена от бившия заместник на Фицо в Смер Петер Пелегрини, е на трето място с 15%. Пелегрини се раздели с Фицо, след като „Смер-СД“ загуби предишните избори през 2020 г., но евентуалното им събиране би увеличило шансовете на Фицо да състави правителство.

Друг потенциален коалиционен партньор – определяната като националистическа Словашка национална партия, получи 5,7%. Тези три партии – „Смер-СД“, „Глас“ и „Словашката национална партия“ биха имали парламентарно мнозинство и могат да обединят усилията си в коалиционно правителство.

Фицо се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия, поставя под въпрос дали Украйна може да изтласка нахлуващите руски войски и иска да блокира присъединяването на Украйна към НАТО. Той предлага вместо да изпращат оръжия на Киев, ЕС и САЩ да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да сключат компромисно мирно споразумение.

Критиците на Фицо се опасяват, че връщането му на власт може да накара Словакия да изостави курса си по други начини, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на Полша и партията „Право и справедливост“.

На Унгария бяха наложени санкции от ЕС заради предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава и корупция, а според институциите на ЕС Полша се е отдалечила от принципите на правовата държава на ЕС. Фицо заплаши да уволни следователите от Националната криминална агенция и специалния прокурор, който се занимава с най-тежките престъпления и корупция защото не си вършат работата.

Унгария също така – уникално сред страните от ЕС – поддържа близки отношения с Москва и се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна и на предоставянето на икономическа помощ за нея.

Фицо е на едно мнение с руския президент Владимир Путин, че украинското правителство управлява нацистка държава, от която етническите руснаци в източната част на страната се нуждаят от защита.

Други формации, които влизат в парламента са: „Обикновени хора“, Консервативните християндемократи и „Свобода и солидарност“.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар