Роботи на Neuralink ще имплантират чипове в човешкия мозък

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията Neuralink на Илон Мъск е готова да започне имплантирането на мозъчни чипове в главите на хора. Операциите ще се извършват от роботи. Това ще се случи на фона на новините за експерименти с маймуни, завършили с агония за животните и последвалата им евтаназия.

Безос и Гейтс инвестират в прекия конкурент на Мъск и неговия Neuralink

Както съобщава Bloomberg, компанията не е обявила точно кога планира да направи първата си имплантация с участието на своя поръчков робот-хирург, но Мъск настоява това да стане възможно най-скоро.Администрацията по храните и лекарствата в САЩ вече одобри опитите с хора, но компанията на Мъск все още подбира доброволците.


Хиляди желаещи са кандидатствали да станат първият човек, който ще получи мозъчния чип на Мъск. Neuralink обаче отсява кандидатите. Най-вероятно първият доброволец ще е с някакъв тип невродегенеративно заболяване или парализа.

Както Wired съобщи миналия месец, мозъкът на един женски макак буквално се спука след имплантирането на чипа. Вместо да я евтаназират, когато разбраха какво се случва, учените от UC Davis, които експериментираха върху примата от името на Neuralink, я оставиха жива, за да видят какво се е случило. След като тя почина, аутопсията разкри, че чипът е изпуснал течност в мозъка на маймуната. Това е довело до толкова силно възпаление, че мозъкът буквално е излязъл извън черепа на животното.

Neuralink твърди, според Bloomberg, че този инцидент и всички други, които предизвикаха много обезпокоително четене през последните месеци, са резултат от човешка грешка, а не повреда на самото оборудване.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар