Ковид робството започна: Заключват всички от Петък. Чака ни глад.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От вечерта на петък, 27 ноември до 21 декември в страната се въвеждат нови противоепидемични мерки, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след заседаниет на Министерския съвет. Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на януари.

До Коледа се въвеждат следните ограничения:

– Преустановяват се присъствените занятия във всички образователни институции;

– Забраняват се обществени мероприятия, тийм билдинги, конгреси в присъствена форма

– Преустановяват се груповите културни мероприятия с изключение на посещенията на театри, които ще работят при запълване на 30% от капацитета си;

– Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 човека;

– Преустановяват се всички спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст с изключение на международни състезания;

– Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика;

– Преустановяват се посещенията във фитнес центровете;

– Преустановяват се посещенията във всички места за хранене и развлечение; допускат се само доставки по телефона;

– Преустановят се посещенията в молове; малките магазини в кварталите продължават да работят;

– Преустановяват се екскурзиите и груповите пътувания.

Ограничаването на контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти и това ще даде резултат, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Този резултат ще дойде към края на втората седмица като нива на заболяемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността.

“Така ще дадем на нашите сънародници възможност да посрещнат по-спокойни предстоящите светли празници. Намалените нива на заболяемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел”, каза Мутафчийски. При наложени такива мерки, точно този срок даде търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 на ден, излезе от този триседмичен период със заболеваемост 400 души на ден, даде пример шефът на НОЩ.

В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не вземе никакви мерки. Това би било абсолютно безотговорно, коментира той.

С въвеждането на сегашните мерки ние попадаме в групата на страните с индексът на строгост на мерките около 70%, това ще ни позволи да стигнем на плато и по отношение на заболяемостта, и на смъртността, каза Кунчев. Израел постигна 86% строгост, но там не можеш да излезеш навън, без да звъннеш на полицията. Нашите мерки са от диапазона, въведени във Франция и Испания.

Посягаме към училища, детски ясли, фитнеси и т.н., защото има няколко изследвания кога и къде се заразяваме най-много. Не правете огромни събирания, контактът между хора на маса и на няколко питиета, контактът на децата в една класна стая по няколко часа води до това, че и един положителен заразява всички останали, подобна е ситуацията във фитнеса, каза главният здравен инспектор. Има и чисто човешка причина защо ги въвеждаме сега – за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници, каза Кунчев.

Това беше много трудно решение, с много компромиси, каза социалният министър Деница Сачева. “В следващите три седмици няма да оставим никого сам. Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа, специално за родителите имаме нова помощ, условието е средният доход да бъде 915 лв. на член от семействата”, каза Сачева. Всичко това са известни до момента мерки, като за родителите до този момент е почти недостъпна поради предишните изисквания за доход до 610 лв. Министърът пак рекламира и програмата за детегледачки, която едва ли ще помогне в следващите три седмици.

Днес е приета и нова мярка от Министерския съвет, обяви Сачева. Това е постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят. Постановлението ще излезе в Държавен вестник в петък и за помощта ще може да се кандидатства още от понеделник. За нея са осигурени 50 млн. лв. Продължава и изплащането на 1000 лв. на медиците на първа линия, като ги получават 18 000 медицински специалисти, каза социалният министър.

Водим се от най-важната ценност – животът, постигнахме много тежък баланс, коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Сектор Търговия остава изцяло отворен и с това гарантираме доставките, производството и промишлеността, заяви той. Продължаваме да търсим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса от затворените сектори, каза министърът. Работим върху това да освободим 156 млн. лв. от ОП “Иновации” да бъдат използвани за мерки, които ще съгласуваме в близките часове с бизнеса. С нас ще работят и НАП, за да постигнем най-бърз ефект с мерките, посочи Борисов. Подготвяме мярка за ликвидна подкрепа на фирмите, които няма да могат да работят през следващите три седмици, добави той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар