Дмитрий Рогозин

Рогозин изпрати на френското посолство писмо и късче от шрапнела, който го рани

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият шеф на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин изпрати до френското посолство в Москва гневно писмо, придружено с осколък от снаряд, и заплаши французите, че ще отговарят за атаката в Донецк, при която беше ранен.

 

Рогозин беше поразен, докато празнуваше рождения си ден, а според различни източници украински шрапнели са го уцелили в главата, гърба и „южно от гърба“ – в задните части. От писмото не става ясно от коя част на телесната география на Рогозин е извадено парченцето метал. Вината на французите е в това, атаката е осъществена с произведена във Франция гаубица „Цезар“.

Писмото, разпространено от NEXTA, е адресирано до посланика на Париж в Русия Пиер Леви и започва в дипломатически тон, припомнящ съвместните разходки на Рогозин и Леви по Бородинското поле и Байконур. След това тонът захладнява и авторът на кореспонденцията разказва за достойната за съжаление позиция на Франция и НАТО по „отглеждане на военна заплаха край руските граници“, довела до трагическа развръзка (войната в Украйна, б. р.).

Рогозин громи Франция, като заявява: „Официален Париж предаде делото на великия Де Гол и стана една от най-кръвожадните държави в Европа“. Страдащият от нараняванията си автор споменава все пак, че Париж е направил всичко това, „подчинявайки се на диктата на Вашингтон и превръщайки се в марионетна държава“ с правителство от типа на Виши (марионетно прогерманско правителство в гр. Виши по време на Втората световна война, б. р.).

 

В третия абзац някогашният вицепремиер на Русия разказва жалбата си по същество и описва как в резултат на „подъл терористичен акт в Донецк“ е получил тежко раняване и само благодарение на „великото майсторство и търпението на руските военни и цивилни лекари“ е отново жив и почти здрав. „В този плик заедно с моето писмо вие виждате и осколък от снаряда, изстрелян от френска 155-милиметрова самоходна артилерийска установка „Цезар“. Той проби дясното ми рамо и заседна в пети шиен прешлен едва на милиметри от това да ме убие или да ме направи неподвижен инвалид. Този, изстрелян от френска гаубица снаряд уби двама ми приятели и остави техните жени вдовици, а децата им сираци“, трогва с фактология Розогин и казва на посланика, че „тези момчета“ са ги съпровождали при пътуването до Байконур. „Вие сте им стискали ръцете. Сега те са убити с оръжие, доставено на Украйна от вашата страна“, пише още руснакът, чиято болка в гърба и южно от него е нищо, в сравнение с болката в душата от раняването именно с френско оръжие.

„Надявам се, че вие разбирате степента на своята лична отговорност за тези убийства. Вие сте извънреден и пълномощен посланик на Петата република, вие и ще отговаряте“, казва Рогозин и настоява посланикът да предаде парченцето от френския шрапнел на президента Еманюел Макрон с предупреждение, че няма да избегне отговорността за военните престъпления, а жертвите ще бъдат и на неговата съвест, както и съществуването на фашистка Украйна на картата на Европа. Накрая бившият началник на „Роскосмос“, който към момента е лишен от всякакви публични длъжности, казва на посланик Леви, че при цялото уважение към него, мисията му в Русия вече е изчерпана.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар