Родители в Бургас бяха глобени за това, че децата им пушат край училище

Родители в Бургас бяха глобени за това, че децата им пушат край училище

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Бургас глобяват родители, защото децата им са хванати да пушат в района на училищата. 17 бащи и майки ще трябва да платят глоба между 300 и 550 лева. Над 500 пък са получили предупредителни протоколи.

През октомври миналата година учители и институции обединиха сили срещу тютюневия дим в района на учебните заведения. Равносметката – глоба от 300 до 500 лв за 17 родители, както и 527 издадени предупредителни протокола.

“Важно е да отбележим, че общо са проверени 1521 сигнала. Имаме първоначално полицейски предупредителен протоколи, впоследствие и актове, които ако имаме повтаряемост на деянието, вече се налагат на родителя”, обясни пред БНТ Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик.

“Инструктирани са портиерите. Знаят, когато видят някого дори да не е от училище, имало е случаи на минувачи, но законът казва: Пуши се на отсрещния тротоар. Ние и на отсрещния не позволяваме. Трябва да даваме пример”, каза Янчо Стойчев, Спортно училище “Юрий Гагарин” – Бургас.

Учители споделят, че често им се налага да правят забележки на непълнолетни пушачи.

“Много пъти, когато ученикът ме познава, той ще се съобрази и ще се премести най-малкото. Или няма да пуши пред мен. Но, когато е чужд ученик: Кой сте вие? Какъв сте вие да ми държите сметка? Това е мое право! и т.н.”, разказа Константин Янков, председател на Синдиката на българските учителите – Бургас.

Ясен Пеев, ученик: “Събират се. Според мен, това е начин за справяне със стреса до някаква степен. Горе-долу 1/3 от класа. Има класове, където по-голямата част са пушачи.”

“Ефектът, който би имал върху здравето на децата им подобен род нарушения, би бил пагубен, тъй като често с тютюнопушенето могат да се въведат и леки наркотици, а впоследствие да се стигне и до по-стабилна и системна употреба на твърда дрога”, каза още Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Два акта за продажба на цигари на непълнолетни са съставени и на търговските обекти, намиращи се в близост до училищата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар