Роднините на убития командос Емил Шарков осъдиха държавата в Страсбург

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Роднините на убития през 2014 г. при специализираната операция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Майката на Емил Шарков: Искам да бъдат осъдени и съпричинителите на смъртта му

Според решението на съда държавата ще трябва да плати по 8000 евро на майката на Шарков Ваня Рибчева, на съпругата му Милена Шаркова и на дъщеря му.

Решението е заради това, че властите са засекретили до 2020 г. докладите от вътрешното разследване в рамките на МВР за грешките, допуснати при планирането и провеждането на операцията. В този период при пълна липса на публичност близките не са имали достъп до тези доклади и не са могли да търсят обезщетения срещу държавата за лошо планирана операция. Чак през 2020 г., след изтичане на срока за класифициране на информацията от вътрешните проверки, роднините са получили достъп до докладите, но извън срока да заведат дело през националните съдилища за обезщетение срещу държавата.

На 14 март 2014 година баретите опитаха да арестуват 53-годишния Петко Петков в дома му, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени.

Двете вътрешни проверки откриха множество нарушения. 

Персонално бяха обвинявани тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, зам. главният прокурор Борислав Сарафов, тогавашният шеф на “Криминална полиция” Атанас Илков и други, които са планирали и оглавявали операцията. Никой обаче не понесе каквато и да е отговорност, включително и вътрешният министър в кабинета “Орешарски” Цветлин Йовчев. Единствено вина понесе извършителят Петко Петков. 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар