Рокери помогнали на Брендо да се укрие, след като кацнал с мистериозния самолет у нас – Криминално – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двама мотористи са помогнали на Евелин Банев – Брендо, да се укрие, след като се е завърнал в България на 8 юни 2022 г. с мистериозния минисамолет “Пайпър Ацтек”, нарушавайки въздушното пространство на 7 европейски държави, научи “Телеграф”. За кацането му с този самолет потвърди в парламента вътрешният министър Калин Стоянов.

В момента срещу рокерите се води досъдебно производство от прокуратурата във Видин, тъй като летателният апарат е кацнал да презареди с гориво първо на територията на бившето летище Иново, на 3 километра северозападно от дунавския град, твърди “Телеграф”.

Трафик

Мотористите са занесли бензин от 3.48 лв., тогавашната цена на литъра. Горивото е било в туби, с които е напълнен резервоарът на самолета, пристигнал нелегално от Литва, става ясно от материалите на разследващите. Летището в Иново е изоставено повече от 30 години. Било е необходимо самолетът да презареди, за да стигне до крайната си цел – другото изоставено летище, Буховци, край Търговище. Не е ясно къде е слязъл Брендо, дали е останал заедно с рокерите, или е продължил до Търговище. От обясненията на мотористите единствено е изяснено, че те са били потърсени през мобилно приложение, каквото ползват пътуващите с мотори по цял свят. Отзовали се на помощ, мислейки, че помагат на “брат на вятъра”, а не на самолет. Двамата вече са поискали да сключат и споразумение с прокуратурата, което се очаква да бъде одобрено от съда. Според разследващите рокерите се занимават с трафик на бежанци през границата със Сърбия и са част от по-голяма престъпна група каналджии. Данните за самолета сочат, че е излетял от Литва, минавайки през Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Сърбия и България. Летателният апарат е минал достатъчно ниско, за да не бъде прихванат от радарите на нито една от тези държави. Версиите тогава бяха, че полетът е бил тест за НАТО на фона на войната в Украйна, както и превоз за наркотици. Действително впоследствие имаше още такива полети, които кацаха с висококачествена марихуана в Турция. Дали Брендо е имал връзка с организацията остава под въпрос.

Време

Разследването установи, че самолетът е продаден на 4 юни от литовеца Броний Заронскис, който е бивш военен пилот. Мъжът обясняваше, че купувачите са били румънци или украинци. Както е известно, Брендо притежава украинско гражданство и през 2021 г. бе засечен в Киев, където дори откриха голяма нарколаборатория за марихуана.

Вътрешният министър Калин Стоянов посочи в петък, че още като директор на ГДБОП е започнал проверка за самолета, и разкритикува действията на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

“Докато Рашков изчакваше да се оправи времето, аз като директор на ГДБОП предприех необходимите действия. Има и досъдебно производство, в момента се наблюдава от Окръжна прокуратура – Видин. Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение”, заяви Стоянов.

Мярка

В петък от прокуратурата се презастраховаха и поискаха от Софийския градски съд налагане на мярка “задържане под стража” за Брендо на основание двете му европейски заповеди за арест (ЕЗА) от Италия и Румъния. Въпреки че първоначално съдът определи искането на прокуратурата като “нонсенс”, впоследствие реши, че е необходимо да бъде взета мярка за задържане. Опасенията на състава са, че е възможно Брендо да бъде освободен, преди да е приключил същинският съдебен процес. Кокаиновият крал на Европа се появи по къси гащи в съдебната зала. Делото премина при изключително засилени мерки за сигурност с препречен всякакъв допир с медии. Така на Брендо му бе осигурен необходимият комфорт, докато траеше делото в сградата на улица “Черковна” 90.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар