Ромският бос Иван Градуса сял COVID от фермата със 120 000 норки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ромският бос Иван Ангелов – Градуса е сял коронавирус през своите 120 000 норки-преносители безнаказано. Касичката на Баце обаче все още е недосегаем.

Развръзката дойде днес, когато научихме, че по разпореждане на заместник-министъра на земеделието доц. д-р Крум Неделков Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) затяга контрола върху фермите за норки.

Приета е програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България за периода 2021-2022 г.

Основна причина за приемането на програмата обаче са констатираните пропуски в досегашния контрол върху фермата за норки в с. Маджерито, област Стара Загора.

Тя е собственост на ромския бизнесмен Иван Ангелов, собственик на „Градус”.

Във фермата се отглеждат над 120 000 животни. От създаването й преди 5 години срещу нея постоянно има протести и сигнали за нарушения, свързани с екологично замърсяване и нехуманно отношение към животните, но това по никакъв начин не попречи за просперирането на този бизнес.

Предприятието не бе затворено дори когато в други държави бяха избити хиляди норки заради опасност от разпространение на Ковид 19 от животни към хора.

Собственикът на фермата обаче успя да издейства работниците в нея да бъдат едни от първите ваксинирани в страната, наред с лекарите и медицинските сестри.

Проверката, назначена от служебния министър на земеделието Христо Бозуков, е установила, че през ноември миналата година от първоначално създадената програма за контрол и надзор на фермата е отпаднало задължението за ежеседмично изследване на трупове на животни за зараза с коронавирус.

Тази промяна е направена само три месеца след приемането на програмата. Като мотив е посочено, че не били установени положителни проби на изследвани животни.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар