“Росатом” може да бъде изваден от търга за АЕЦ в Чехия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нарастването на напрежението между Москва и Прага може да стане причина руската компания Росатом” да не бъде допусната до търга за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ “Дуковани”.

Правителството в Прага планира милиарди евро за изгражданетло на новия енергоблок, но чешките служби за сигурност настояват Русия да не бъде допускана до тендера. Председателят на Сената Милош Вистърчил каза днес на пресконференция, че ако се докаже, че Русия стои зад експлозиите, това ще бъде “акт на държавен тероризъм”.

Вчера Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага и каза, че разследвания са установили връзка на руски разузнавателни служби с експлозии в чешки военен склад през 2014 г., при която загинаха двама души.

Президентът Милош Земан и някои видни политици настояват Русия да участва в търга за нов АЕЦ, но вчера чешкият министър на промишлеността каза, че шпионският скандал ще се отррази на процеса.

Председателят на Сената Милош Вистърчил каза днес на пресконференция, че ако се докаже, че Русия стои зад експлозиите, това ще бъде “акт на държавен тероризъм”.

“Разбира се, че тези събития може да се отразят на “Дуковани”. Това са много сериозни новини и всякакви подобни действия, ако бъдат потвърдени, трябва да имат определени последствия”, каза вчера чешкият вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек по повод решението за експулсирането на 18 руски дипломати от посолството в Прага.

По-рано Хавличек се застъпваше за максимално широко участие в търга, включително на руския бизнес, с цел да се увеличи конкуренцията.

Правителството на Чехия е собственик на 70% от акциите на конгломерата ЧЕЗ, а през юли 2020 г. одобри план за предоставяне на безлихвен кредит за строителството на енергийния блок. Сумата на търга възлиза на 6 млрд. евро.

На 29 март властите в Чехия включиха руската държавна корпорация “Росатом” в списъка с участниците в търга, в който нейни конкуренти са американско-канадската компания “Westinghouse”, френската EdF и южнокорейската KHNP.

Експулсирането и обвинения на Прага предизвикаха най-сериозната конфронтация с Русия от края на комунистическата епоха през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар