Росен Желязков: Отстраняването ми беше реванш, желание за наказание и ненужна демонстрация

Росен Желязков: Отстраняването ми беше реванш, желание за наказание и ненужна демонстрация

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Може би до вчера по-късно вечерта имаше известно огорчение, може би това е съвсем нормална човешка реакция от преживяването, но в политиката човек трябва бързо да се отърсва от лично отношение към политически процеси. Не е добър съветник за който и да е политик честолюбието гордостта, егото, особено когато не става въпрос за лични теми”, така Росен Желязков коментира в “Панорама” отстраняването му като председател на Народното събрание.

“Вчерашното решение е част от политическия процес, който набра достатъчно скорост през последните месеци и доведе до това да не може да продължи работата си редовното правителство, до това да отидем за пореден път на избори. Изобщо, тази развръзка изобщо не знам дали беше поантата, дали беше епилогът. Това беше някаква ненужна демонстрация, и ако за опозицията в лицето на БСП, на ИТН, на “Възраждане” това си беше част от нормалното политическо поведение”.

По отношение на бившите си партньори, Росен Желязков каза, че становището му е, че “това е било реванш, желание за наказание или нещо подобно”.

По думите му политическите последици ще имат измерение в предизборната кампания, а “вероятно и след това”.

Желязков посочи, че искането на неговото отстраняване е било “компилация от мотиви на опозиционните партии”.

“Това може би беше следствие от несъстоялата се ротация”, добави той.

Бившият председател на Народното събрание каза, че в началото на годината е започнал сложният процес на взаимоотношения на лесно изглеждащата ротация.

“Този процес започна с разговор за това с чий мандат ще бъде извършена ротацията, премина през темата г-н Денков – външен министър, стигна се до Меморандума. Премина се през предложението на Бойко Борисов това правителство да продължи своята работа без никаква промяна. И тогава дойде тази изненадваща оставка, която сега се представя като спазено обещание, но това беше тактически ход”.

Росен Желязков допълни, че така се стига до “естествения завършек на това нагнетявано недоверие, което всъщност никога не беше преодоляно”.

“В политиката не само при “Джеймс Бонд” никога не казвай никога”, коментира той и допълни, че в политиката няма термин “никога”.

По отношение на бъдещите избори бившият председател на парламента каза, че вероятно след тях отново ще има шест политически формации. Допълни, че се знае коя точно ще е първата. “Със същата сигурност знаем кои ще бъдат петата и шестата, но не знаем кои ще бъдат втората, третата и четвъртата”.

Желязков обясни, че две партии отново няма да могат да съставят правителство и неговото съставяне “ще премине отново през разговори и тези разговори ще почиват на ценности”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар