Росен Христов за АЕЦ “Козлодуй”: Няма опасност за радиоактивния фон – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След тестване на различните хипотези за изтичането на водородоохлаждащите системи, всички анализи сочат към технически проблем, който се отстранява. Очаква се в следващите дни се очакват новите процедури по тестване и пускане на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”. Очаква се процесът да приключи до края седмицата. Това заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг след инспекцията му в АЕЦ “Козлодуй” и среща с ръководството.

Все още не е ясно причините за техническия проблем извън ядрената част. Реакторът работи в нормален режим, няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон, увери ресорният министър. Работи се по варианта, че става въпрос за проблем с уплътнения.Плановият ремонт на Шести блок е приключил преди крайния срок. По думите му е нормално да има понякога технически проблем при такъв мащабен ремонт, макар че е крайно нежелателно, но разпоредената проверка ще установи дали е имало недостатъчни действия при процедурите при тестове и проверка, обясни още Христов.


Няма данни точно колко са финансовите загуби от спирането на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, очаква се в следващите дни да стане ясно.

На база на много тестове и анализи са елимирани много хипотези, но е останала още една. “Колегите вече отстраняват проблема. Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят. Те не са дефектирали, колегите за пръв път срещат такъв проблем. Те са нови и сменени, ще видим дали след тестовете нови уплътнения ще даде ефект, допълни още Христов.

Енергийният министър повдигна темата и за диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Две компании са заявили интерес – американската компания “Уестинг хаус” и френската компания “Фраматом” , доставяли гориво за подобни реактори, фирмите са със солидна репутация, обясни енергийният министър, като добави, че се търсят варианти за източниците извън Русия, тъй като доставките от Русия са под въпрос заради нежеланието от тяхна страна да си сътрудничат с новото управление, коментира още Христов.

Приоритет за процедурата за ядреното гориво е качество, безопасност, за да не се компрометира експлоатационният режим на реакторите, след това обработеното ядрено гориво да бъде вземано и извозвано, допълни още енергийният министър. 

В рамките на БЕХ е създадено специално звено за ядрена компетентност, с цел да се обезпечи най-добрата техническа експертиза за анализ за оферта, както и безпристрастна оценка на участниците в търга. Офертата, която е по-добра, технически и финансова, ще бъде избрана.

Самата процедура ще започне до няколко седмици, общо това ще отнеме месеци.

Росен Христов коментира и с близо 50-процентовото намаление на природния газ, одобрено от КЕВР по предложение на “Булгаргаз”. По думите му декември, януари и февруари вероятно ще има повишение, заради отоплителния сезон и засиленото потребление, но в никакъв случай няма да е в септемврийските стойности, прогнозира той.

Енергийният министър обясни, че министерството му не е и планирало да препродава руски петрол, тъй като от началото било ясно, че според дерогацията, дадена от ЕК на България за руския нефт, страната ни получава това право за собствени нужди, а не за препродава.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар