Ротацията и постовете отново скараха политическите лидери (ОБЗОР) – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ротацията и постовете отново скараха политическите лидери (ОБЗОР)

Стоп кадър/ФБ/Бойко Борисов

Изявление на министър-председателя Николай Денков върна спора за ротацията и постовете при лидерите в Народното събрание. От ГЕРБ и ДПС разкритикуваха премиера, като отново заявиха категорично, че позицията на министър на външните работи трябва да остане за Мария Габриел.

След като вчера лидерите в управляващото мнозинство обявиха, че преговорите по ротацията остават изцяло в ръцете на Денков и Габриел, днес спорът между тях се разгоря с нови сили. Причината отново е МВнР, след като Денков обясни какъв е мотивът да настоява именно той да го заеме. Последва размяна на реплики за министерства, корупция и “рушвети за милиони”, предаде НОВА.

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към партньорите си, но не директно, а през медийния съветник на “Продължаваме Промяната – Демократична България” Найо Тицин.

“Литнахте по студията по твое указание, Найо, да обяснявате колко сте готини, а ГЕРБ ви пречи. ГЕРБ отговаря за МВнР, ако има корупция там – носим отговорност. Всички ресурсни министерства са ваши, а корупция има там, където са ресурсите. Ние нямаме нищо там”, обясни Борисов.

Той излезе и с конкретни обвинения. “В Спортно министерство – десетки хиляди левове рушвети. Колегата Денков каза: “Сглобката ни стеснява възможността”. Да, стеснява ви, защото вместо 10 000 рушвета, щяха да са стотици хиляди. В Министерството на електронното управление няма да са 500-600 млн., а няколко милиарда”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков му отговори в същия тон. “Найо ми каза да предам на Борисов да не се притеснява толкова много. Голяма част от бъдещето на това правителство ще се случи, когато имаме симетрия и във външните отношения и като говорим истината. Найо ми каза, че министърът на вътрешните работи е на ГЕРБ, така че няма смисъл да се правим, че не е”, е позицията му.

“Вътрешният министър е министър на България. Аз не съм преговарял с него за министър”, поясни Борисов.

Основният спор остава за министъра на външните работи. Лидерът на ГЕРБ изрази съмнения, че Николай Денков може да се справи с поста, който иска. Причината за това е въпрос за Северна Македония, на който вчера премиерът не даде отговор на пресконференция с Дейвид Камерън, като заяви, че не е по темата.

“Като те попитат за Северна Македония и ти се объркаш като пиле в калчища и външният трябва да ти оправя нещата, защото какъв по естествен въпрос… И да отговориш така, както всеки може, който е работил по темата, ние не сме виновни за тези неща”, разкритикува Борисов.

“Найо ми каза, че като си бил премиер, спокойно може да си външен министър, защото човекът, който държи най-важните дипломатически отношения, е премиерът”, смята Петков.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар