Румен Порожанов

Румен Порожанов: България не бърза с позицията си за Общата селскостопанска политика

Бизнес, Брюксел, България, Европа, Икономика, Общество, Политика, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България не бърза с позицията си за Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС,  коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. По думите му същинският дебат по ОСП ще започне през ноември-декември и той няма да се решава от министрите на земеделието, а от министър-председателите и финансовите министри, които ще правят анализите. Зарази Брекзит страната ни ще има намаление на нетните приходи, каза още Порожанов. Според него е необходимо да се заложат средства за финансиране на политики за миграция и сигурност, които изискват ресурс. Той подчерта, че това предполага няколко сценария, включително да се увеличат вноските на държавите членки или да се увеличи съфинансирането.

Общата селскостопанска политика на Евросъюза е най мащабното и успешно постижение и според Порожанов трябва да бъде запазена и адекватно финансирана. Ако средствата за ОСП ще се намаляват, според него трябва да се направят изследвания как съответните намаления ще се отразят на конкурентоспособността на европейските земеделци.

Земеделският министър е категоричен, че България няма да подкрепи идеята директните плащания за фермерите да се съфинансират като плащанията по Програмата за развитие на селските райони. България, както и държавите от Източна Европа, предлагат да има ограничения в националното финансиране, своеобразен „таван“, така че да се избегне създаването на неконкурентна среда в агросектора от държавите с повече финансови възможности.

Разпределянето на бюджета на ОСП е друг наболял проблем. В момента има диспропорция между новите и старите страни членки, като новите страни, сред които и България настояват се изравнят и балансират плащанията за фермерите./Investor.bg

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар