Радев

Румен Радев: Антифашистът Вапцаров е мъченик на една праведна кауза /Аудио/

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Слово на президента Румен Радев по повод 80 години от разстрела на Никола Вапцаров, София, Мемориал „Гарнизонно стрелбище“, 23.07.2022

Уважаема г-жо Вапцарова,

Уважаеми народни представители,

Дами и господа,

Събрали сме се да почетем поета и антифашиста Никола Вапцаров. А в негово лице и хилядите мъченици на една свята кауза.

Поетът надживя всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия поетичен талант. Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта, докато тези на неговите хулители обременяват само собствената им съвест. Антифашистът Вапцаров е мъченик на една праведна кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история. Затова са и вандалските посегателства върху антифашистките паметници и насаждането на историческо невежество в обществото.

Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато навсякъде по света се надигат старите демони, е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата срещу фашизма с неговите закони за защита на нацията и държавата, които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост.

Жертва на тази борба паднаха дори жени, деца и хиляди хора с достойнство и идеали. А Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия да убиваме таланта и да преследваме дори и паметта за него.

Но в тази битка на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието.

Поклон пред невинните жертви и праведните борци срещу фашизма!

 

 

Коментари

Коментара



loading...












There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар