Румен Радев: Гоце Делчев е апостол на свободата на македонските българи

Румен Радев: Гоце Делчев е апостол на свободата на македонските българи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Добросъседските отношения между България и Република Северна Македония ще са устойчиви и необратими във времето, когато историческата истина ни обединява“. Това написа президентът Румен Радев на страницата си във Фейсбук.

Румен Радев от Мадрид: Цинично е да се предлагат по-скъпи алтернативи за газа (видео)

„На 4 май ще отбележим 119 години от гибелта на Гоце Делчев. Националната конференция в негова памет е израз на дълбоката ни почит към живота и делото на този голям апостол на свободата на македонските българи“, посочва държавният глава.Национална конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“ ще се състои на 4 май в НДК в София. Форумът се организира от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт, и е под патронажа на държавния глава. 


По-рано днес резидентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от Негово Величество крал Фелипе VI и Нейно Величество кралица Летисия в двореца „Сарсуела“ в Кралство Испания, където проведоха среща, съобщиха от Президентството.

След това държавният глава в рамките на посещението си в Мадрид откри Испанско-български бизнес форум. „Кризите, които връхлетяха Европа показаха, че ЕС може да успее само ако насърчим повече европейски компании да развиват, внедряват и произвеждат заедно“, заяви той. 

В бизнес делегацията, която придружава държавния глава, са включени редица представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, земеделието, строителството и други, които обсъдиха със свои партньори от Испания реализацията на общи проекти.

Държавният глава подчерта, че предизвикателствата пред европейското семейство са много и българският и испанският бизнес, събрани заедно, показват, че могат да дадат отговор, да бъдат много по-ефективни и конкурентоспособни.


Снимка: Пресцентър на президентството

Президентът подчерта, че форумът среща представители на почти всички сектори от икономиките на двете страни. Румен Радев изрази позицията след проведените срещи днес, че трябва да бъде преодоляно фрагментирането на европейската отбранителна индустрия и България и Испания имат потенциал да си сътрудничат в научно-технически проекти, във военната наука, технологии и производствата.

„Нашият най-голям капитал са хората. Младите хора на България завоюват призови места във всички международни олимпиади по цял сват в областта на физиката, информатиката, природните науки и лингвистиката и се конкурират успешно със световни сили като САЩ, Китай, Русия“, подчерта българският президент.

По думите на държавния глава България е известна и като стартъп столица на Източна Европа. Това дава и перспективи за сътрудничество между двете страни в областта на информационните технологии и иновациите. Президентът отбеляза и откриването в България на първия в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.


Снимка: Пресцентър на президентството

Бързото развитие на автомобилната индустрия в България също бе откроено като потенциална област за сътрудничество от взаимен интерес. „Испания се очертава все повече като водещ фактор в автомобилната промишленост и очакваме развитие на съвместни проекти“, отбеляза Румен Радев. Държавният глава посочи и химическата промишленост, биотехнологиите и иновациите като перспективни сфери за развитие на двустранните отношения.

Испания е сред първите 10 инвеститори в България. В периода януари-ноември 2021 г. стокообменът между България и Испания е в размер на 1.5 млрд. евро и отбелязва ръст от 34,5%. Износът за Испания се е увеличил с 43,2% и е в размер на 870,7 млн. евро, като заема дял от 2,7% от общия износ на страната. Вносът се е увеличил с 24,6% и е в размер на 666,3 млн. евро с дял от 2%.

Президентът Румен Радев подчерта и възможностите на туризма като перспективна сфера за сътрудничество между България и Испания. В периода януари-октомври 2021 г. България е посетена от 19264 испански туристи, отчита се ръст с 48.7% в сравнение със същия период на 2020 г.

По време на форума в присъствието на президента Румен Радев беше подписан Меморандум между Българската стартъп организация и Испанската асоциация на стартъпите.

 

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар