Румен Радев: За да се прави бизнес в България, държавата трябва да помага – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румен Радев: За да се прави бизнес в България, държавата трябва да помага

Президентство на Р България

Трябва да направим така, че държавата и бизнесът да гледат в една посока и да имат заедно едно високо ниво на амбиция, да си сътрудничат и да бъдат партньори. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на годишните награди за българските производители “Златна мартеница”.

Сдружение “Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” връчва за 30-и пореден път наградите “Златна мартеница”.

Не говорим вече само за намалена административна тежест. За предвидима и устойчива нормативна среда, за да се прави бизнес в България, но и да се помага на този бизнес. Ако искаме да имаме пълен бюджет, ако искаме правителството гордо да разпределя голям ресурс, правителството, законодателят, държавата трябва да помогне, понякога дори с нещо елементарно, дори с информация. Виждаме устрема на малкия и среден бизнес. С много иновативност, високо ниво на амбиции и огромен труд как лети напред и в същото време държавата се влачи, а понякога се включва и задна скорост, коментира държавният глава.

“По време на служебното правителство двама министри обиколиха цялата страна. Те завариха четири молби за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, а приключиха мандата си с 4000 молби от цялата страна. Тези пари се изплащат, това са 820 млн. лева. Очаквам така да се работи, да се продължава с тези темпове”, заяви президентът.

“Трябва да вложим нещо минимално от брутния вътрешен продукт за реклама навън, без това не става. Ако това стане, всички ще имат много по-добър излаз навън”, смята Румен Радев

Обикалям редовно страната и две неща ми правят впечатление – надеждата и контраста. Прекрасно е да обикаляш България и да виждаш как в последните години никнат едно след друго страхотни малки и средни предприятия. Да виждаме как хората с много креативност, с иновативни методи, с най-съвременни форми на мениджмънт, с корпоративна социална отговорност успяват, създават продукт, понякога и бутиков, но на световно ниво. Човек изпитва надежда и гордост, че в България това се случва, добави той.

“От другата страна е контрастът. Ние говорим и често се възмущаваме как може така Европа да се развива на две скорости, на пет скорости, казваме не, ние трябва да бъдем там, където е най-бързата скорост като държава. От началото на нашия мандат с вицепрезидента Илияна Йотова не пропускаме да бъдем гости на това събитие, за да засвидетелстваме нашата почит и уважение към хората, които наистина движат България напред”, посочи Румен Радев. 

Президентът връчи Първа награда “Златна мартеница” в категорията за компания, наложила своя търговска марка на българския и международните пазари. Призът в тази категория спечели Винарско имение “Драгомир”, предаде БТА.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар