Румен Радев: Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. Досега не е имало никога смесване на парламентарни и президентски избори. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Рудозем, цитиран от БНТ.

Държавният глава смята, че трябва да се търси и баланс между цената на едни отделни избори, както и баланс между това хората да ходят три последователни недели на избори. Президентът каза, че все пак парламентът трябва да вземе решение дали изборите да бъдат 2 в 1.

“Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори”, каза Румен Радев.

“Колко избори трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега в рамките на този парламент да разберем, че без коалиция не става”, отбеляза президентът.

На въпрос дали министри от служебния кабинет ще бъдат част от един редовен кабинет, ако бъде сформиран такъв, държавният глава отговори:

“Служебните министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане след тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят тя за кого всъщност те работят и при какви условия.”

“Как в момента тези служебните министри или аз да отговорим ей така: Да, ще бъдем част от това служебно правителство, с каква подкрепа, около какви приоритети”, каза Радев.

Президентът изрази очакванията си Народното събрание да сформира редовен кабинет и да направи актуализация на бюджета. По думите му от актуализацията на бюджета ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си.

Всичко е в полето на парламентарно представените политически сили, очаквам от тях разум, мъдрост и решение в интерес на хората, заяви в петък Румен Радев в Чепеларе в отговор на журналистически въпрос във връзка с връчения трети проучвателен мандат.

Президентът аргументира избора си да предостави мандата на БСП същия ден с думите: “БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет”. Радев включи в мотивите си и своята увереност, че “хилядите честни социалисти и вътрешно-партийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, от безспорни познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар