Румен Радев: Интерконекторът решително променя енергийната карта на Европа – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа. Идеята беше представена от президента Румен Радев по време на церемонията за откриването на газовата връзка с Гърция. 

Интерконекторът беше открит в присъствието на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич, на Северна Македония Стево Пендаровски и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Николае Чука.Българо-гръцката газова връзка променя енергийната карта на Европа, посочи Румен Радев, който беше домакин на церемонията. Интерконекторът е символ на успешното сътрудничество и свързаността в региона, обясни той.


“Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан… Ще имаме връзка с вертикалния газов коридор, давайки нови възможности не само за България и Румъния, но и за Сърбия, Северна Македония, много други държави от Централна и Югоизточна Европа. Очаквайки и хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална газова диверсификация.”

Демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения, допълни българският президент.

Радев запозна председателката на Европейската комисия с идеята на България, Румъния, Унгария и Словакия да пренасят допълнителните 5 милиарда кубически метра азерски газ към Европа, договорени в Баку през юли тази година.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар