Румен Радев: Надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Навръх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и само единни сме побеждавали. Това заяви президентът Румен Радев, който в Пловдив участва в тържествената заря проверка по случай 137 години от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, а в момента е и на коктейл в х-л „Санкт Петербург“, който е собственост на руския консул – олигархът Георги Гергов..

„През септември 1885 г., само на 7 годината от свободата си, народът зачеркна натрапените граници от великите сили и обяви Съединението. Този акт е пример за историческа отговорност. Дейите на Съединението отвориха вратата на епоха на невиждан материален и духовен възход, който превърна България във фактор на Балканите“, припомни президентът Радев в словото си.„Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха е единението. Политическите бесове и егоизмът – лични, класови, партийни, ерозират устоите на нацията. Етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество. Днес в Европа отново бушува война. Надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията. Скъпите ресурси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. На километри от тук бедстват наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията”, продължи Радев.


„В изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията на егоизма. Навръх Съединението нека си припомним, че само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали”, каза президентът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар