Румен Радев назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия, Иван Дерменджиев поема правосъдието

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев е подписал указ днес за назначаването на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за конституционен съдия.

Министър на правосъдието става сегашният заместник правосъден министър Иван Демерджиев.Това обяви самият Радев пред журналисти след церемонията по случай завършването на випуск „Г.С. Раковски“ – II смяна на Военната академия „Георги Стойков Раковски“.


„Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, каза държавният глава за Янаки Стоилов.

За Иван Демерджиев каза, че е „юрист с авторитет и позиции“, който се е утвърдил като успешен и принципен заместник-министър.

Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново.

Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право.

Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Професор е по Теория на правото и ръководител на катедрата по Теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Почетен професор на университета „Джао Тонг“ – Шанхай. Автор на десетки научни публикации в български и чуждестранни правни издания. Член на редколегиите на български и чуждестранни списания.

Народен представител в VII-то Велико народно събрание, в което е секретар на Комисията за изработване на проект на конституция. Народен представител в няколко парламента.Заместник-председател на 43-ото Народно събрание, Председател на Комисията по външна политика в 42-ото Народно събрание.

Бил е ръководител и член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Интерпарламентарния съюз.

Член на НС на БСП.

Женен с дъщеря.

Румен Радев коментира и сезирането на прокуратурата от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за разпространяваните неверни твърдения от страна на бившия премиер Бойко Борисов за прилагане на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност. „Смаян съм как може г-н Борисов да прави подобни позорни внушения за българските медици, които изпълняват съвестно своята работа и да плаши българите, за да употребява техните страхове политически и предизборно“, посочи държавният глава.

Времето на дерeбеите свърши. България е демокрация, в която няма място за частни милиции, заяви държавният глава по повод започналата процедура за отнемане на лиценза на охранителната фирма „Делта Гард“ по инициатива на Министерството на вътрешните работи.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар