Румен Радев: Не ме интересува личността на министър-председателя, а резултатите от неговото управление

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не водя война с институциите и с никого персонално. Не ме интересува личността на министър-председателя, а резултатите от неговото управление, защото тези резултати влияят пряко върху благосъстоянието, стандарта и качеството на живот на българите.

И когато виждам политика, която не реализира тези цели, естествено, че ще ги коментирам. Затова съм избран за президент.

В интервюто ми за Дарик радио ме попитаха как виждам резултатите от дейността на правителството. Водната криза в Перник какъв резултат е? Добър ли е или лош? Въздухът, който дишаме, наситен с изгорели и наши, и вносни отпадъци? Пенсии от 250 лева резултат ли е или унижение?

Преди 10 години икономическите ни показатели бяха сходни с тези на Румъния и даже по-добри. Когато ни приемаха в Европейския съюз имаше тенденция да бъдем разделени с Румъния, защото тя изостава. Нека сега погледнем към Румъния – какви са пенсиите и доходите в Румъния? Няма база за сравнение, а при това кредитният рейтинг на Румъния е по-нисък от нашия. Но ако сравним БВП на човек от населението, ние сме на 51% от средното европейско ниво, а Румъния е вече на 63%. Само за последните 4-5 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред, а ние с около 3. Това е резултат от политика, резултат от икономически реформи и явно от много по-прозрачно управление. Икономическата политика, която води българското правителство, продължава да се основава на ниски заплати и ниски данъци.

Нашият единствен начин да изплуваме, да вървим напред и да догонваме Европа, е да развиваме човешкия си капитал. С темповете, с които се движим в момента, няма да настигнем Европа, защото България се отдалечава от нея. Трябва да има друга политика, много по-догонваща, прозрачна и отчетна.

В бъдеще българското общество трябва да бъде много по-взискателно и да изисква и търси отговорност от всички институции и от облечените с власт техни представители. Българското общество не трябва да забравя, че носи отговорност за своето собствено бъдеще и да напомня на институциите, че носят отговорността си пред него, а не пред някой друг.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Румен Радев: Не ме интересува личността на министър-председателя, а резултатите от неговото управление

Вашият коментар