Румен Радев отбелязва Априлското въстание – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румен Радев отбелязва Априлското въстание

Нова телевизия

На 8 май, събота, държавният глава Румен Радев ще посети село Петрич, община Златица. Президентът ще вземе участие в отбелязването 145-годишнината от обявяването на Априлското въстание в населеното място.

В 18.30 часа държавният глава ще поднесе венец пред Паметника “Камбаната”, след което ще се проведе шествие до централния площад, където от 18.50 часа ще се състои възстановка на посрещането през 1877 г. на лейди Емили Странгфорд в селото. След потушаването на Априлското въстание, тя събира средства и изгражда и оборудва 6 болници на територията на България, една от които е в Петрич.

В 19.00 часа Румен Радев ще посети историческия храм “Свети Георги Победоносец” и ще поднесе цветя пред паметника на гроба на Петър Балов – първата жертва на Априлското въстание в село Петрич.

Държавният глава ще посети в 19.20 часа читалище “Оборище – 1897”, където ще разгледа картинната галерия “Априлско въстание”. По-късно президентът ще присъства на представянето на документалния филм “Лейди Странгфорд – паметта е жива” и ще разгледа документалната изложба “Подкрепи и мен ръката…”, посветена на годишнината от Априлското въстание.

От 20.30 часа Румен Радев ще вземе участие в тържествената заря-проверка в Петрич и ще отправи приветствие към жителите и гостите на Петрич.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар