Румен Радев: Председателството е отговорност, но и възможност – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четири часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което бяха обсъдени политиката за сигурност и отбрана на ЕС.
 
Шест доклада са били прочетени пред участниците, обясни президентът Румен Радев. Три от тях – от военния министър Красимир Каракачанов, от министъра на икономиката, образованието и председателя на БАН.

“Обединихме се около позицията, че председателството на съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейската отбрана в лицето на България като председателстващ на ЕС”, заяви Радев.На следващо място е повишаване на сигурността и общата перспектива на Западните Балкани, допълни той. “България трябва да излезе с ясни предложения. Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля. Затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец”, каза още Румен Радев.

“Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП”, изтъкна още в изявлението си президентът.
“Обединихме се около позицията, че председателството на съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейската отбрана в лицето на България като председателстващ на ЕС”, заяви Радев.
 
На следващо място е повишаване на сигурността и общата перспектива на Западните Балкани, допълни той. “България трябва да излезе с ясни предложения. Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля. Затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец”, каза още Румен Радев.”Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП”, изтъкна още в изявлението си президентът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар