Румен Радев пред „Монд“: България не бива да е враг на Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“България не бива да е враг на Русия”, заявява новоизбраният президент Румен Радев пред френския всекидневник “Монд”.

Радев посочи, че е портив санкциите срещу Русия, но в същото време изтъкна, че България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз.

Фурналистът от “Монд” Ален Сал попита Радев какво ще се промени в отношенията на България с ЕС и НАТО, тъй като проруските му позиции са предизвикали тревоги.

“Имаше опити да бъда дискредитиран по време на преизборната кампания. С Илияна Йотова, която ще бъде вицепрезидент, защитавахме ясна позиция: България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз. Исторически и културно България винаги е била европейска. Тя избра стабилен и траен път на проевропейско развитие. Няма да се отклоним от него. Не бива да има никакво съмнение в това. Искаме да се утвърдим като най-надежден партньор в НАТО. Но това не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси”, каза новоизбраният държавен глава.

Запитан защо се обявява за отмяна на санкциите срещу Москва, Радев отговори, че “санкциите не са решение на проблема”. “Те вредят на Русия, но също и на ЕС. За силните икономики това не е проблем, но за крехка икономика като българската е проблем. Това води до преки последици в селското стопанство. Затварят се български фирми, губят се работни места”, отбелязва Радев.

От предизборната кампания се запомниха изявленията на Румен Радев, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г. и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, припомня Медиапуул. След като бе избран за президент обаче, в поредица интервюта за западни медии Радев акцентира, че България трябва да бъде силен и активен член на НАТО и ЕС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар